Kroll Pertaruhkan Segalanya Demi ‘Lentera Cinta’

 

Khairul Nizam atau Kroll bukanlah nama yang asing dalam industri seni suara. Di Anugerah Industri Muzik ke-21 (AIM 21) pada tahun 2014, pemilik suara emas ini pernah berada di antara lima finalis teratas untuk kategori Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki).

Kroll, yang juga seorang penyanyi jalanan (busker) dan artis kebudayaan, terus mempromosikan bakatnya di khalayak ramai. Kroll dinobatkan sebagai juara rancangan realiti All Together Now Malaysia Musim kedua tahun lalu berkat kehebatan suaranya.

Kroll kini membawa peminatnya karya terbarunya, “Lentera Cinta.” Sheikh Qalam, komposer terkenal, membuat lagu ini bersama Saladin, dan dia juga menerbitkan lirik. “Lagu ini mengisahkan tentang perasaan seseorang yang menunggu kekasihnya kembali ke sisi dan cinta jarak jauh,” kata Kroll tentang lagu barunya.

Rakaman “Lentera Cinta” memerlukan kerja keras dan kesungguhan. Rakaman vokal selesai dalam satu hari, manakala rakaman alat muzik bertali, atau “string,” mengambil masa kira-kira seminggu. Kroll menyatakan bahawa lagu ini adalah hasil daripada kerja keras dan komitmen yang ditunjukkan oleh semua orang yang bekerja dalamnya.

 

Bila ditanya tentang perkembangan terkininya, Kroll menyatakan bahawa dia masih bergerak bersama kumpulannya, Persis. “Saya masih lagi dengan kumpulan kugiran Persis cuma kebetulan selepas saya menjadi juara rancangan All Together Now Malaysia musim ke-2, saya ingin cuba mengambil peluang ini untuk bergerak solo dan harap single solo pertama saya bakal diterima dan mendapat perhatian semua,” katanya penuh harapan.

Dengan susunan muzik dan melodi yang mantap serta suara yang memukau, ‘Lentera Cinta’ berpotensi besar mencuri perhatian peminat muzik Malaysia. Jangan lepaskan peluang untuk menikmati karya hebat ini yang pastinya akan menjadi hit di kalangan peminat.