100 Doraemon Secret Gadgets Expo

100 Doraemon Secret Gadgets Expo

100 Doraemon Secret Gadgets Expo- Tahukah anda warna asal Doraemon?? Mesti ramai yang jawab warna biru bukan? Jawapannya ialah kuning. Kenapa warna kuning?? Sebab memang warna asal doraemon warna kuning. Doraemon bertukar kepada warna biru disebabkan daripada satu musibah yang telah berlaku. Pada suatu hari, kedua-dua telinga doraemon telah digigit oleh sebuah robot tikus ketika sedang tidur . Doraemon menangis dan terus menangis selama 10 hari sehingga tubuhnya berubah kepada warna biru kerana air matanya. Jadi, doraemon yang kita kenal sekarang adalah sebuah robot kucing warna biru tanpa daun telinga.

IMG_7492

Pameran 100 gajet rahsia doraemon diadakan bagi meraikan 100 tahun sebelum kelahiran Doraemon pada abad ke 22. Pameran ini telah berlangsung di Dewan Ekspo Viva Home Kuala Lumpur yang dianjurkan oleh Animation International (m) Sdn. Bhd. Manakala, harga tiket untuk pameran ini adalah RM25 bagi dewasa dan RM 15 bagi kanak-kanak .Terdapat 100 doraemon bersama gajet- gajetnya rahsia dipamerkan. Gajet yang paling popular dalam kartun doraemon, iaitu pintu rahsia. Ramai pengunjung yang tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengan doraemon – doraemon yang ada terutama kanak-kanak.

IMG_7505

Doraemon bersama gajetnya

Selain itu, terdapat juga kedai- kedai cenderamata yang menjual pelbagai barangan yang berasaskan doraemon seperti beg, bantal, pakaian kanak-kanak, jam, patung doraemon dan banyak lagi yang menarik hati pengunjung yang berkunjung di pameran tersebut.

IMG_7515

Kedai Cenderamata

Pameran ini turut dimeriahkan dengan permainan-permainan yang terdapat dalam kartun Doraemon. Antara permainannya adalah  ‘Dart Game’, ‘Time Machine’, dan ‘Air Gun’. 

destina-game-doraemon

Setelah penat bergambar, membeli belah dan bermain, 100 Café(nama kafe) menjual makanan dan minuman bagi menghilangkan dahaga dan kepenatan para pengunjung. Kuih dorayaki yang disukai oleh doraemon turut dijual di 100 café ini.

IMG_7526

Taiyaki yang sangat sedap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *