Makan beramai-ramai lebih berkat

Makan beramai-ramai lebih berkat

  • July 12, 2019
  • 0 comments

APABILA kita melakukan suatu perkara secara beramai-ramai, hasilnya lebih baik daripada jika ia dilaksanakan bersendirian.

Malah, manfaat dan rezeki diperoleh juga boleh dikongsi bersama-sama.

Begitu juga ketika kita makan kerana Islam menggalakkan umatnya supaya makan secara beramai-ramai.

Kenapa pula begitu? Dengan cara tersebut, ia sebenarnya dapat menyuburkan kasih sayang, sekali gus mengeratkan silaturahim dan meraih keberkatan ALLAH SWT.

Rasulullah SAW bersabda: “Berkumpullah ketika makan dan sebutlah nama ALLAH (Bismillah)! Nescaya Dia akan memberkati makanan kamu.” (Riwayat Ahmad dan Abu Daud)

Dalam satu hadis yang lain, sabda baginda SAW: “Makanlah dengan berkumpul dan jangan sendiri-sendiri! Makanan satu orang cukup untuk dua orang, makanan dua orang cukup untuk tiga atau empat orang. Makanlah dengan berkumpul dan jangan sendiri-sendiri! Kerana berkat itu ada dalam jemaah.”

Rasulullah SAW menegaskan: “Makanan yang paling disukai ALLAH ialah makanan yang dijamah banyak tangan.” (Riwayat Abu Ya’la, Ibnu Hibban, Baihaqi dan Adh Dhiya)

Berdasarkan hadis-hadis tersebut, makan secara beramai-ramai akan melahirkan keberkatan apabila setiap orang yang menjamah hidangan melahirkan kesyukuran terhadap rezeki yang dikurniakan.

Biarpun sedikit makanan itu, apa salahnya jika ia dikongsi dan dinikmati bersama.

Percayalah ALLAH SWT pasti akan mencukupkan rezeki kita.

(Sumber: Muhd Nasruddin Dasuki)Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge