Tip betul memilih tali leher

Tip betul memilih tali leher

PEMAKAIAN tali leher membuatkan lelaki lebih segak, berkarisma terutama ketika menghadiri temu duga, sesi pembentangan kerja, bertemu klien dan sebagainya. Bagi mencapai maksud itu, anda harus tahu cara memilih tali leher yang sesuai dipakai.

Berikut ialah tip memilih tali leher dengan tepat:

1. Kenali saiz tali leher

Terdapat tiga jenis saiz tali leher yang ada di pasaran iaitu jenis standard (saiz 3.75 – 4 inci), narrow (saiz 2.75 – 3 inci) dan skinny (saiz 1.75 – 2 inci). Lelaki berbadan plus saiz sesuai memakai tali leher standard. Sementara bagi lelaki berbadan sederhana lebih segak mengenakan tali leher jenis narrow dan berbadan kurus sesuai dengan jenis skinny.

2. Pilih ikut baju

Warna, corak dan kemeja merupakan panduan asas yang anda harus tahu untuk memilih tali leher yang sesuai. Jika memakai baju berwarna neutral atau lembut, pilih tali leher warna terang. Sekiranya, memakai baju bercorak dan berbelang, tali leher plain lebih sepadan.

3. Kedudukan tali leher

Paras atau kedudukan tali leher seeloknya mencecah kepala tali pinggang. Tali leher terlalu pendek menampakkan sisi diri tidak matang. Tali leher yang dipakai terlalu panjang pula akan membuatkan anda kelihatan selekeh.

4. Perlu ada dimple

Apa yang dimasukkan dengan dimple? Dimple adalah lekukan di pangkal ikatan. Pemakaian tali leher yang baik apabila terdapat dimple. Terdapat dua cara untuk menghasilkan dimple. Pertama, anda harus menarik tali leher ke atas untuk dikemaskan pada leher. Kemudian letak jari telunjuk di atas tali leher dan tarik perlahan-lahan. Jari telunjuk akan memastikan alur dimple terbentuk. Cara kedua, menarik tali leher ke atas, lipatkan tali leher dan tarik perlahan-lahan.

5.Cuba dahulu sebelum membeli

Sebelum membeli tali leher, pastikan anda mencubanya terlebih dahulu. Perhatikan sama ada tali leher itu menarik atau sepadan dengan anda.

6.Tali leher dipotong elok

Pastikan tali leher yang dibeli itu dipotong elok. Bagi mengetahui tali leher itu berada dalam kondisi yang baik atau tidak, caranya dengan memegang hujung tali leher yang paling tirus dan biarkan ia jatuh ke bawah. Jika tali leher tidak berpintal, itu bermakna ia telah dipotong dengan baik.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *