realme C53 dilancarkan – Sinar Harian

realme C53 dilancarkan – Sinar Harian

REALME telah melancarkan produk baharunya, realme C53 pada Selasa dan Malaysia merupakan lokasi tayangan perdana di dunia bagi telefon pintar itu.

realme dalam satu kenyataan berkata, Malaysia merupakan antara negara strategik yang sentiasa diberi perhatian oleh realme dan pada kali ini pelancaran realme C53 tidak terkecuali.

Menurut kenyataan itu, sebagai permulaan kepada peningkatan strategik Siri C, realme C55 merupakan telefon pintar peringkat permulaan yang paling memikat dan pernah ada dengan beberapa ciri pertama segmen dan kejayaan luar biasa.

“realme C53 didatangkan sebagai penukar permainan telefon pintar peringkat permulaan, menampilkan cas pantas 33W pertama segmen, sehingga 12GB RAM dinamik dan storan besar 128GB, dan badan Ultra Slim 7.49 milimeter (mm) paling nipis dalam segmen dan dalam Realme C Series.

“C53 didatangkan dengan rekaan Shiny Champion dengan rupa yang bergaya dan unik. Sehubungan itu, realme C53 menawarkan pengalaman telefon pintar holistik pada harga yang berpatutan iaitu RM599 (6GB 128GB),” jelas kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, di bawah garis panduan naik taraf strategik Siri C, realme C53 terus membawa misi untuk menyampaikan ciri-ciri utama segmen dalam caj, storan dan reka bentuk.

“Ciri-cirinya ialah Caj SUPERVOOC 33W dengan bateri besar 5000mAh, RAM dinamik 12GB dan ROM 128GB, Reka Bentuk Shiny Champion, C53 mempunyai kamera 50MP, skrin penuh aras tinggi 6.74″ 90Hz dan Mini Capsule serta 6.74” 90Hz memaparkan skrin penuh peringkat tinggi,” kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, ciri pertamanya, realme C53 menyasarkan untuk menamatkan era pengecasan perlahan dengan menawarkan caj 33W SUPERVOOC segmen pertama dengan teknologi pengecasan voltan tinggi dan arus rendah yang hanya mengambil masa 31 minit untuk dicas hingga 50 peratus berbanding dengan pendahulu caj 10W, C33, C53 telah meningkatkan kelajuan pengecasannya sebanyak 100 peratus.

Bahagian belakang C53 direka dengan rekaan Shiny Champion yang didatangkan dengan warna Champion Gold dan Mighty BlackTekstur garis emas dan kesan cahaya keemasan di bahagian belakang menyerupai reben emas dan tumpuan, menonjolkan momen juara dengan kegembiraan dan rasa kebanggaan kejohanan.

Bahagian belakang C53 direka dengan rekaan Shiny Champion yang didatangkan dengan warna Champion Gold dan Mighty BlackTekstur garis emas dan kesan cahaya keemasan di bahagian belakang menyerupai reben emas dan tumpuan, menonjolkan momen juara dengan kegembiraan dan rasa kebanggaan kejohanan.

“realme C53 dikuasakan oleh chipset octa-core T612 dan digandingkan dengan sehingga 12GB RAM dinamik dan 128GB ROM yang merupakan storan terbesar dalam segmen ini. Dengan Teknologi Pengembangan RAM Dinamik DRE, realme C53 boleh mengembangkan 6GB RAM sehingga 6GB untuk menikmati pengalaman seperti 12GB, membolehkan pengalaman pengguna yang lebih lancar.

“C53 menyokong dua kad sim Nano dan 1 kad MicroSD pada masa yang sama, menghasilkan pengembangan storan sehingga 2TB,” kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, ciri lain ialah realme C53 menyasarkan untuk menjadi telefon pintar peringkat permulaan terbaik dengan badan 7.49 mm paling nipis dalam segmen ini dan juga dalam Siri Realme C.

“Di bahagian kamera belakang, C53 mempunyai kamera utama 50MP dengan apertur f/1.8 dan lensa 5P di samping lensa B&W dengan apertur f/3.0. Terdapat juga kamera swafoto 8MP di bahagian hadapan.

“C53 membolehkan pengguna mencipta imej dalam gaya pilihan mereka dengan pelbagai fungsi imej inovatif. Di bahagian hadapan realme C53, ia dibina sekitar skrin penuh peringkat tinggi 6.74″ 90Hz dengan kecerahan puncak 450 nits dan mempunyai takuk titisan mini di bahagian atas, menghasilkan pengalaman tontonan yang lebih selesa,” kata kenyataan itu.

Ciri-ciri lain yang terdapat pada realme C53 ialah ia dilengkapi dengan pembesar suara UltraBoom 150 peratus dan penderia cap jari sisi pantas.

“realme memberikan pengguna pengalaman pengguna yang tahan lama, realme C53 mematuhi ujian yang ketat untuk membawa kualiti tahap perdana. C53 juga menyampaikan tiga ciri pertama segmen yang melampaui jangkaan untuk meningkatkan pengalaman pengguna dan menyampaikan semangat ‘juara’,” kata kenyataan itu.

realme C53 (6GB 128GB) akan dijual pada harga RM599 dan boleh didapati di Shopee rasmi realme Malaysia dan Lazada Flagship Store, Realme Official TikTok Shop, Realme Official Brand Stores dan Realme Authorised Dealers Malaysia pada 7 Jun 2023.

Sumber