PENAUNG ‘RUMAHKU SYURGAKU’ BERAMAH MESRA BERSAMA ARTIS DAN MEDIA

PENAUNG ‘RUMAHKU SYURGAKU’ BERAMAH MESRA BERSAMA ARTIS DAN MEDIA

DATO’ JOHAN PAHLAWAN LELA PERKASA SETIAWAN DATO’ HAJI MUHAMMED BIN HAJI ABDULLAH DATO UNDANG LUAK JOHOL, NEGERIA SEMBILAN DARUL SPECIAL, Penaung Skim “Rumahku Syurgaku” telah melawat MRF Consultant (M) Sdn Bhd hari ini. Lebih 100 artis dan ahli media telah dijemput ke majlis ramah mesra ini bersama Penaung bersama-sama dengan majlis penyerahan borang permohonan Rumahku Syurgaku, yang akan mempunyai 1,000 unit kediaman apabila ia diumumkan secara rasmi pada 7 Jun 2022. Sejak debutnya tarikh, Yang Amat Mulia berkenan menyertai acara sosial anjuran Noraniza Idris, Duta Pelancongan Seni dan Budaya MRF, yang telah diberi tanggungjawab sebagai penyelaras program Tanggungjawab Sosial Korporat (C.S.R) anjuran MRF.

Pemegang amanah Noraniza Idris, yang dipilih, mengatur kuota 1000 unit Rumahku Syurgaku. Bentuk inisiatif khidmat sosial ini bertujuan untuk membantu dan menyokong artis yang kurang bernasib baik dan berkemampuan; malah menjadi kewajipan MRF untuk meringankan beban artis yang menghadapi kesukaran memiliki hartanah. “Bukan mudah untuk menyelaraskan tanggung jawab ini kerana melibatkan harapan dan impian yang perlu direalisasikan. Saya perlu mengkaji latar belakang setiap pemohon lebih awal agar pengagihan rumah ini sampai kepada mereka yang layak sahaja.” Menurut Noraniza, bagi melaksanakan tanggung jawab sebagai penyelaras sangat besar untuk digalas.” Oleh itu, saya telah membentuk kumpulan pengurusan yang terdiri dari kalangan artis aktif dalam aktiviti kemasyarakatan untuk bersama-sama membantu saya mengenal pasti golongan artis yang kurang bernasib baik.”

Seiring dengan acara mesra ini, MRF memberikan Noraniza Idris kunci rumahnya di hadapan Yang Amat Mulia, yang bertindak sebagai penaung projek itu. Dedikasi dan khidmat beliau terhadap inisiatif komuniti yang telah dijalankan tanpa berbelah bahagi sejak 12 tahun lalu diiktiraf dengan kurniaan kunci rumah ini. “Saya bersyukur kerana selama ini ada insan yang melihat dan menghargai segala usaha saya membangunkan seni dan budaya. Aktiviti CSR secara turun padang membawa saya dekat dengan masyarakat. Dari sini saya dapat mengimbangi kelemahan diri dengan memperbaiki segala kekurangan diri dan menjadikan pengalaman hidup sebagai modul modal insan untuk diturunkan kepada generasi pelapis.”