ISU ROBOH BENGKEL DI SUNGAI TUA DITANGGUHKAN DENGAN PENYERAHAN MEMORANDUM

ISU ROBOH BENGKEL DI SUNGAI TUA DITANGGUHKAN DENGAN PENYERAHAN MEMORANDUM

Di Pejabat Bangunan Setiausaha Kerajaan (SUK) Shah Alam Selangor, hari ini, presiden Pertubuhan Kebangsaan Nambikkai, Datuk Kalai Vanar, menyampaikan memorandum berhubung perkara perobohan bengkel itu kepada wakil Setiausaha Kerajaan (SUK) Selangor.

14 pemilik bengkel semuanya akan kehilangan sumber pendapatan dan menderita kerana tidak dapat menjalankan perniagaan mereka kerana pihak berkuasa akan merobohkan bengkel mereka.

Katanya, pada petang 1 Ogos lalu, Amirudin bertindak balas terhadap mesej WhatsApp dengan berjanji akan bertindak segera menghentikan perobohan itu.

“Namun pada 2 Ogos lalu, 14 bengkel yang diusahakan secara sah, ada lesen perniagaan sah di Sungai Tua tetapi bekalan elektrik dan air dipotong.

“Selepas kami adukan kejadian ini kepada Menteri Besar pada hari sama, beliau membalas hantaran, bahawa akan mendapatkan tapak baharu dan akan berjumpa dengan mereka (pengusaha).

“Sehingga kini, tiada sesiapa yang tampil walaupun wakil Menteri Besar untuk berjumpa dengan pengusaha.

“Dalam negara ini Bangladesh, Nepal tiada lesen namun dibenarkan cari rezeki, kami rakyat cuba cari rezeki halal pula dihalau,” katanya.

Pemilik bengkel menjangka akan ditawarkan lokasi syarikat baharu yang lebih sesuai untuk operasi bengkel.

Bengkel yang akan diganti, menurut salah seorang wakil pengendali bengkel, terlalu kecil untuk menampung aktiviti seperti mengecat semburan, bunyi mesin dan tugas lain yang memerlukan banyak ruang.

“MPS minta kami pindah ke gerai majlis namun ia tidak sesuai kerana bersebelahan jual makan.

“Tidak sesuai kerana kami sembur cat, bunyi enjin dan mesin.

“Kami rakyat Malaysia bukan warga asing mencari rezeki untuk keluarga kenapa dianaktirikan sedemikian rupa.

“Sehubungan itu, kami amat berharap agar MB menerima cadangan kami untuk berpindah ke tempat yang sesuai bukannya menganggu peniaga-peniaga makanan yang lain,” katanya.

Memorandum telah dihantar, dan perbincangan dua hala kini sedang diadakan.

Berikutan mesyuarat penyerahan memo, pemimpin SUK memutuskan untuk tidak merobohkan tanah itu sehingga lokasi baharu untuk kawasan perniagaan itu dikenal pasti.