Pakai kaca mata ikut bentuk wajah

Pelbagai pilihan jenama kaca mata gelap mahupun optik tampil dengan rekaan yang begitu menarik. Usah takut untuk memilih kaca mata yang dikehendaki, yang penting anda harus gayakan ikut bentuk wajah.

Kaji gaya anda yang mana satu:

1) Wajah bersegi/berpetak

Anda disarankan memakai kaca mata berbentuk bulat, bujur klasik atau mata kucing. Elak memakai kanta mata hitam aviator kerana menampakkan dagu dan pipi lebih lebar.

Sesuai untuk mereka memiliki wajah bersegi/berpetak

Sesuai untuk mereka memiliki wajah bersegi/berpetak

2) Wajah segi tiga

Pilih kaca mata sama seperti bentuk wajah bersegi atau berpetak. Anda juga boleh memilih kaca mata yang berbentuk bulat. Lebih bulat lebih baik.

3) Wajah bujur

Boleh gayakan kaca mata pelbagai bentuk unik. Namun, elak memakai kaca mata terlalu bujur kerana akan menampakkan bentuk wajah tidak seimbang.

Sesuai untuk mereka memiliki wajah bujur

Sesuai untuk mereka memiliki wajah bujur

4) Wajah bulat

Pilihan kaca mata bersegi amat sesuai untuk wajah sebegini. Namun harus berwaspada daripada memilih bingkai yang berbentuk bulat kerana ia akan membuatkan muka anda kelihatan bulat.

5) Wajah bentuk seperti hati

Gayakan cermin mata yang lebih simple dan tidak serabut kerana bahagian dahi anda sudah cukup luas. Cermin mata tanpa bingkai atau bentuk kucing paling sesuai untuk anda.

Sesuai untuk mereka memiliki wajah bentuk seperti hati

Sesuai untuk mereka memiliki wajah bentuk seperti hatiSumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *