Makanan yang bagus diambil oleh lelaki

Makanan yang bagus diambil oleh lelaki

SUDAH banyak duit dikeluarkan untuk membeli makanan kesihatan. Namun, ia tetap tidak membantu anda mendapatkan kesihatan yang baik.

Seperkara yang tidak enak, anda selalu terkena serangan penyakit. Kenapa boleh jadi begitu? Ia terjadi kerana badan memiliki sistem keimunan yang lemah bagi melawan virus.

Apa perlu anda buat? Jawapannya, anda harus meningkatkan sistem imun dalam diri.Caranya ialah mengambil makanan yang mampu memberikan rangsangan tambahan kepada sistem keimunan antaranya:

1.Bawang putih

Seulas bawang putih sudah cukup untuk bertindak sebagai antibakteria. Bawang putih dianggap sebagai bahan kimia bioaktif yang dipanggil allicin. Ia mampu melawan penyakit yang dibawa oleh virus Salmonella, Escherichia Coli dan Staphylococcus Aureus.

2.Bluberi

Buah yang kaya dengan polifenol

Buah yang kaya dengan polifenol

Buah yang kaya dengan polifenol, serat yang tinggi, vitamin C dan rendah kalori. Kehebatan buah ini mampu menjadi perangsang keimunan dan antioksidan yang kuat.

3.Teh hijau

Teh hijau mampu menggalakkan sistem keimunan

Teh hijau mampu menggalakkan sistem keimunan

Minum satu hingga dua cawan teh hijau sehari sudah cukup untuk mendapatkan manfaat. Teh hijau mampu menggalakkan sistem keimunan. Ini kerana kandungan antioksidan polifenol boleh mengurangkan risiko penyakit kanser, paru-paru, kolon, perut dan pankres.

4.Tiram

 Makan tiram mampu menghindari penyakit

Makan tiram mampu menghindari penyakit

Sumber zink yang ada pada tiram bertindak sebagai sel darah bagi menentang penyakit atau dipanggil T-limfosit. Selain itu, ketam, bijirin sarapan gandum turut boleh membantu anda mendapatkan khasiat zink.

5.Ubi keledek

Sumber vitamin A. Ubi keledek mempunyai keupayaan merangsang sistem keimunan yang kuat. Selain itu, mampu mengekalkan kesihatan dan sebagai perlindungan semula jadi daripada kuman.

6.Madu

Kandungan gula yang tinggi, keasidan dan pelbagai fitokimia adalah komponen yang membantu melawan bakteria seperti Escherichia Coli dan Staphylococcus Aureus. Ambil 1 hingga 5 sudu besar sehari madu asli untuk mendapatkan manfaat.

7.Yogurt

Sarat dengan bakteria baik dikenali sebagai Probiotik. Mikroorganisma ini meningkatkan keupayaan badan untuk melawan sebarang jangkitan penyakit dan mengurangkan pertumbuhan bakteria berbahaya di dalam usus. Ambil 4 auns hingga 6 auns yogurt sehari untuk menikmati khasiatnya.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *