Kumpulan penerbangan MAG tawar Wi-Fi percuma mulai 1 Julai

Kumpulan penerbangan MAG tawar Wi-Fi percuma mulai 1 Julai

SYARIKAT-syarikat penerbangan di bawah Malaysia Aviation Group (MAG) diberikan kelulusan kawal selia oleh Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) untuk membolehkan kesambungan pintu ke pintu menerusi tawaran Wi-Fi percuma mulai 1 Julai 2023.

MAG memiliki dan mengoperasikan Malaysia Airlines, Firefly dan MASwings.

Dalam kenyataan pada Selasa, MAG menjelaskan langkah itu adalah sebahagian komitmen berterusan pihaknya untuk menambah baik pengalaman dan kesambungan pelanggan sekali gus menjadi kumpulan syarikat penerbangan pertama yang menyediakan ciri ini kepada penumpang yang berlepas dari Malaysia.

Penumpang boleh menikmati kemudahan untuk kekal terhubung dengan peranti elektronik peribadi/mudah alih (PED) daripada saat mereka mula menaiki pesawat dengan membenarkan fungsi ‘Airplane Mode’ atau ‘Mod Pesawat’ pada PED masing-masing.

“Penumpang tidak lagi perlu mematikan PED mereka semasa pesawat berlepas dan mendarat, seperti yang dikehendaki sebelum ini mengikut keperluan peraturan dan pesawat,” tambahnya.

Ketua Pegawai Eksekutif (Syarikat Penerbangan) MAG, Ahmad Luqman Mohd Azmi berkata, dengan membenarkan kesambungan pintu ke pintu bagi semua syarikat penerbangan MAG, ia akan membolehkan penumpang kekal terhubung sepanjang perjalanan mereka.

“Sebagai sebahagian strategi kesambungan kami, MAG secara aktif akan menambah bilangan pesawat yang dilengkapi Wi-Fi bagi menyediakan pengalaman dalam penerbangan lebih baik untuk pelanggan kami yang dihargai.

“Kami akan terus melabur dalam teknologi dan perkhidmatan inovatif untuk memenuhi keperluan yang berubah di samping menyediakan keselesaan buat penumpang sebagai tetamu pesawat kami,” katanya.

Seiring dengan rancangan pemodenan kumpulan pesawat, MAG juga akan membawa pesawat dan teknologi baharu yang akan memberikan kecekapan operasi dipertingkatkan di samping mengekalkan komitmen kemampanannya. – Bernama

Sumber