i-SiNG Bercadang Untuk Meneruskan Semula Kejohanan ini

Satu lagi pertandingan lantang yang kini sangat disukai di seluruh dunia ialah pertandingan i-SiNG. Walaupun baru diasaskan pada 2017, i-SiNG sudah pun disambut dengan tangan terbuka. Selain mewakili peserta, “I” dalam nama juga menandakan kedudukan antarabangsa dan diri sendiri. “Sing” merujuk kepada keinginan dan minat seseorang dalam bidang nyanyian. Akibatnya, “i-SiNG” berasa bangga dengan keupayaan dan kecenderungan yang telah mereka kembangkan dan menawarkan peluang kepada dunia.

Dalam tahun pertamanya, pada tahun 2017, i-SiNG telah mendapat penyertaan dari 24 negara dari seluruh dunia. I-SiNG pertama berlangsung di Yangon, Myanmar. Wakil Malaysia, Nabillah Mohamad, telah Berjaya menduduki tempat ke-7 dalam kejohanan tahun tersebut.

Tahun kedua, iaitu, tahun 2018, i-SiNG telah berlangsung di Paris, France. Peserta lelaki Malaysia, Shafiq Ikhwan, telah Berjaya menggondol juara dunia i-SiNG mengalahkan peserts dari hampir 40 negara.

Pada tahun 2019, i-SiNG World telah berlangsung di Stockholm, Sweden, dengan 47 negara. Malaysia menghantar 2 peserta, iaitu, Mohamad Husaini Mahmur dan Nadia Naswan Hasnan. Mohamad telah mendapat tempat ke-dua dalam kejohanan tersebut dan diikuti pula dengan Nadia ditempat ke-tiga.

Pasukan Malaysia dikelolakan dan dianjurkan oleh MyISing Malaysia. Pada tahun 2020, Rythymis Mines telah mendapat hak untuk menganjurkan kejohanan i-SiNG Dunia yang ke-4 di Kuala Lumpur. Perjanjian telah dimeterai pada bulan Mac 2020 tetapi tidak lama kemudian, Malaysia telah menutup sempadan akibat pandemic Covid 19. Justeru itu, kejohanan yang ke-4 itu telah ditunda sehingga dunia bersedia membuka sempadan semula.

Kini i-SiNG bercadang untuk meneruskan semula kejohanan dunia ini. Kuala Lumpur telah diberi kehormatan sekali lagi untuk menjadi tuan rumah bagi kejohanan ini. Pihak penganjur telah menetapkan Tarikh kejohanan pada 22hb hingga 26hb November, 2023, di Royale Chulan Damansara.

Dalam ucapan Encik Yuro T, Pengasas dan Pengerusi i-SiNG World Pte. Ltd., menyatakan yang sehingga hari ini sudah lebih 20 negara mengesahkan kehadiran mereka ke kejohanan i-SiNG Dunia di Kuala Lumpur. Kebanyakkan negara peserta amat teruja untuk menyertai kejohanan dan Kembali membuat persembahan di pentas antarabangsa. Penganjur MyISing Malaysia telah merancang untuk menganjurkan satu kejohanan yang amat meriah lagi menerujakan di Kuala Lumpur. Selain bertanding, para peserta akan disaji dengan berbagai makanan Malaysia dan dibawa melancong sekitar Lembah Kelang secara percuma. Diharapkan kejohanan ini dapat mempromosi dan memikat lebih ramai pelancong ke Malaysia.