i-MerchantRAKYAT beri kemudahan untuk usahawan PMKS

i-MerchantRAKYAT beri kemudahan untuk usahawan PMKS

BANK Rakyat kini memperkenalkan aplikasi i-MerchantRAKYAT yang dilengkapi dengan QR DuitNow sebagai kemudahan khusus untuk usahawan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) serta koperasi bagi membolehkan penerimaan bayaran melalui kod QR bermula pada 31 Oktober 2023.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Dr. Mohammad Hanis Osman berkata, aplikasi itu disediakan khususnya bagi pemilik tunggal perniagaan atau organisasi yang mempunyai akaun Semasa-i Elektronik (eCA-i) Bank Rakyat yang aktif bagi memantapkan pengurusan perniagaan dan kewangan agar lebih efisien.

“Kelebihan aplikasi i-MerchantRAKYAT ini bukan sahaja dapat menjimatkan masa, mesra pelanggan dan boleh digunakan di mana-mana sahaja, malah mampu meningkatkan produktiviti perniagaan sekali gus mengurangkan risiko kehilangan tunai oleh usahawan.

“Kemudahan aplikasi ini juga mampu memberi alternatif pengurusan perniagaan yang lebih sistematik dan tanpa kertas seperti e-penyata dan laporan transaksi dalam talian. Penyata yang dijana menerusi i-MerchantRAKYAT boleh digunakan untuk permohonan pembiayaan dan geran perniagaan bagi membantu memperkembangkan perniagaan,” katanya menerusi satu kenyataan.

Sumber