Awas tabiat buruk yang boleh merosakkan gigi anda

KITA mengunyah pelbagai jenis makanan dan minuman yang tanpa rasa sedar membentuk tabiat berbahaya yang boleh merosakkan gigi.

Mengunyah ais

Walaupun ais adalah semula jadi dan bebas gula, ia merosakkan gigi anda lebih daripada gula-gula. Ramai orang suka mengunyah ais kiub, tidak menyedari kerosakan yang mereka lakukan pada gigi mereka.

Kebenarannya, kiub ais cukup sukar untuk memecahkan gigi anda. Ia menjejaskan tisu lembut yang boleh menyebabkan sakit gigi.

Minum susu sebelum tidur

Ibu bapa sering memberi anak mereka sebotol susu atau jus buah sebelum tidur dengan harapan mereka tidak lapar di tengah malam.

Walau bagaimanapun, minum susu atau jus buah boleh menyebabkan kerosakan gigi apabila gigi bayi disalut dengan gula sepanjang malam.

Menusuk lidah anda

Tindikan lidah mungkin kelihatan hebat tetapi secara tidak sengaja menggigit pada kancing logam boleh memecahkan gigi anda.

Tindikan bibir juga tidak selamat. Kancing logam menggosok ke atas gusi anda, ia boleh menyebabkan kerosakan gusi dan menyebabkan kehilangan gigi.

Mulut anda juga mempunyai bakteria yang tidak terkira banyaknya yang menetap di dalamnya, dan tindikan mewujudkan persekitaran yang ‘hebat’ untuk bakteria ‘berkembang maju’.

Memotong gigi

Ramai orang tidak sedar melaga gigi boleh menyebabkan gigi mereka hancur.

Pergeseran gigi dipercayai dikaitkan dengan tekanan dan sering berlaku semasa tidur. Oleh itu, ia adalah satu tabiat yang sukar untuk dihindarkan.

Jika anda mempunyai tabiat ini, sebaiknya elakkan makan makanan keras.

Anda juga harus memakai pengawal mulut untuk mencegah kerosakan selanjutnya.

Ubat batuk

Walaupun ia dianggap sebagai jenis ubat, namun tidak begitu sihat. Untuk menutup rasa ubat, pengeluar sering membuat campuran dengan gula yang banyak, menjadikannya berbahaya seperti kita makan gula-gula.

Oleh itu, selepas makan ubat batuk, ingatlah untuk membersihkan gigi dengan teliti.

Soda

Cawan soda boleh mengandungi sehingga 11 sudu teh gula. Di samping itu, soda penuh dengan fosforus dan asid sitrik, yang boleh beri kesan pada enamel gigi anda.

Jangan fikir anda selamat jika anda hanya minum soda diet. Diet soda menggunakan banyak pemanis buatan yang mempunyai tahap keasidan yang lebih tinggi.

Buka bungkusan dengan gigi anda

Mudah untuk menggunakan gigi anda sebagai pembuka bungkusan. Walau bagaimanapun, perbuatan ini boleh menyebabkan retak atau mengecil gigi anda.

Lebih baik menggunakan gunting atau pembuka botol. Lagipun, gigi anda direka untuk membantu anda makan, bukan jadi terbuka.

Sumber: hellodoktor.comSumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *