UPSI rakan sinergi Rumah Ngaji Perak, penyertaan dijangka lebih meriah

Inspirasi Destinasi Menarik Percutian Impian > GAYA HIDUP > UPSI rakan sinergi Rumah Ngaji Perak, penyertaan dijangka lebih meriah

UPSI rakan sinergi Rumah Ngaji Perak, penyertaan dijangka lebih meriah

IPOH – Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim akan menjadi rakan sinergi Rumah Ngaji Negeri Perak sempena World #QuranHour pada 26 April ini.

Pengerusi Rumah Ngaji Negeri Perak, Noor Mazlina Noor Shah berkata, pada tahun ini sebanyak dua lokasi utama penganjuran program iaitu di Masjid Al-Mursyidin, Pusat Islam UPSI dan Masjid Saidina Abu Bakar As Siddiq, Pusat Latihan Pasukan Gerakan Am (PGA), Ulu Kinta di sini.

Menurutnya, selain dua lokasi utama tersebut, kesemua 93 Rumah Ngaji di Perak akan turut bersama-sama menyertai World #QuranHour kali ini yang akan dilaksanakan secara bersemuka mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Bagi lokasi utama World #QuranHour di negeri ini, kita menyasarkan penyertaan daripada komuniti daerah Muallim, mahasiswa dan seluruh warga UPSI serta Rumah Ngaji berhampiran.

“Di Masjid Saidina Abu Bakar As Siddiq, Pusat Latihan PGA, Ulu Kinta pula, antara yang akan terlibat termasuklah Perpustakaan Negeri Perak, Badan Kebajikan Angkatan Tentera (Bakat), Persatuan Keluarga Polis (Perkep) serta Badan Amal dan Usaha Isteri Negeri Perak (Baiduri),” katanya kepada Sinar Ahad.

Menurutnya, terdapat beberapa hotspot di negeri ini yang turut sama menyertai World #QuranHour, antaranya Jabatan Kesihatan Negeri Perak, Jabatan Pendidikan Negeri Perak, Pusat Koreksional Kamunting Taiping, Masjid Negeri Perak, hospital dan beberapa sekolah terpilih.

NOOR MAZLINA

NOOR MAZLINA

Noor Mazlina berkata, antara tetamu kehormat yang dijangka hadir ialah Penasihat Rumah Ngaji Perak, Datuk Normah Hanum Ibrahim dan Yang Dipertua Baiduri, Datin Seri Aezer Zubin.

Jelasnya, penganjuran World #QuranHour tahun ini dijangka berlangsung lebih meriah memandangkan dua tahun tidak dapat diadakan secara bersemuka.

Katanya, sambutan dan penyertaan orang ramai juga akan bertambah memandangkan masyarakat sangat merindui program interaksi dengan al-Quran ini.“Mutakhir ini, masyarakat sudah mula sedar tentang penghayatan al-Quran. Saya berpandangan sedemikian kerana saya melihat sejak 2019-2022, penubuhan Rumah Ngaji di Perak semakin bertambah.

Sebahagian urusetia yang membantu menjayakan program World #QuranHour di Masjid Al-Mursyidin, Pusat Islam UPSI yang menjadi lokasi utama pada tahun ini.

Sebahagian urusetia yang membantu menjayakan program World #QuranHour di Masjid Al-Mursyidin, Pusat Islam UPSI yang menjadi lokasi utama pada tahun ini.

“Ini menunjukkan masyarakat semakin berminat untuk membaca, memahami dan beramal dengan al-Quran. Ini selaras dengan matlamat penubuhan Rumah Ngaji yang kita laksanakan. Semoga masyarakat istiqamah bersama al-Quran,” ujarnya.

Noor Mazlina berkata, bagi memperluaskan promosi World #QuranHour itu, pelbagai medium digunakan untuk mengajak orang ramai turut serta pada 26 April ini seperti menggunakan aplikasi WhatsApp, media sosial dan sebagainya.

Sumber