Tip lalu-lintas sepanjang Ramadan

Tip lalu-lintas sepanjang Ramadan

  • May 20, 2019
  • 0 comments

RAMADAN merupakan sebuah bulan yang penuh dengan kesabaran dan kemurahan hati. Tetapi ada kalanya kesabaran itu teruji, lebih-lebih lagi bila ia berkaitan dengan kesesakan trafik. Selepas berpuasa sepanjang hari, tersangkut dalam trafik ketika perjalanan bagi berjumpa keluarga dan rakan-rakan untuk berbuka puasa merupakan perkara terburuk yang boleh berlaku.

Jadi, minggu ini Sinar Turbo ingin berkongsi sedikit tip bagi mengelakkan trafik yang sibuk dan membantu anda merancang perjalanan dengan bijak bersama Waze. Jangan biarkan kesesakan trafik ini menguji kesabaran anda.

Masa terbaik ke tempat kerja

Waze menjangkakan perjalanan menuju ke tempat kerja mengalami trafik yang lebih sesak berbanding ketika pulang ke rumah. Trafik dijangkakan sesak dari jam 8 hingga 11 pagi dan beransur pulih pada jam 3 petang. Oleh itu, Waze menasihatkan orang ramai agar keluar dari rumah lebih awal atau sebelum jam 8 pagi bagi mengelak atau mengurangkan kesesakan sepanjang Ramadan ini.

Masa terbaik mengunjungi restoran makanan segera

Inginkan snek lewat malam ataupun sarapan awal pagi di restoran makanan segera kegemaran anda tanpa perlu bersesak? Itu semua tidak menjadi masalah jika anda merancang perjalanan dan menurut kajian pihak Waze, selepas jam 9 malam merupakan waktu yang sesuai untuk berkunjung ke restoran makanan segera, terutamanya jam 12 tengah malam hingga 5 pagi.

Elakkan berkunjung ke restoran makanan segera pada jam 4 petang hingga 7 malam kerana waktu tersebut orang ramai sedang bersiap sedia untuk berbuka puasa.

Kenal pasti masa untuk ke pasar raya

Ramadan merupakan musim penting bagi setiap tahun kerana pasar raya akan dipenuhi ramai orang yang datang untuk membeli-belah dan menjamu selera. Pasar raya di seluruh Malaysia sentiasa padat dari jam 12 tengah hari hingga 4 petang dan akan menjadi paling padat bermula jam 5 hingga 6 petang.

Sama keadaan dengan restoran-restoran makanan segera, ini adalah kerana ramai yang merancang untuk sampai ke rumah sebelum waktu berbuka puasa ataupun mereka yang merancang untuk berbuat sedemikian di pasar raya yang terdekat. Mereka yang memerlukan terapi window shopping ataupun ingin berbelanja bagi persiapan hari raya yang bakal tiba perlu merancang masa yang betul-betul sesuai atau sebagai contoh mula dari jam 7 petang atau selepas waktu berbuka.

Masa terbaik untuk singgah ke bank

Waze memaklumkan trafik menuju ke bank di seluruh Malaysia menunjukkan data turun naik sepanjang hari. Bermula jam 7 hingga 9 pagi, terdapat peningkatan yang stabil. Ia berterusan selepas bank dibuka pada 9.30 pagi dan menjadi penuh mulai jam 12 tengah hari hingga 3 petang.

Oleh itu, Waze mencadangkan anda membuat urusan pengeluaran wang tunai di ATM selepas jam 4 petang, ini kerana orang ramai beransur kurang pada waktu tersebut.

Masa sesuai untuk mengisi minyak

Jika anda ingin mengisi minyak, lakukannya pada awal pagi kerana anda tidak perlu beratur panjang untuk mengisi minyak. Waze mencadangkan anda mengisi minyak sekitar jam 8 pagi. Bilangan orang bertambah mulai jam 9 pagi sehingga ke waktu puncak iaitu pada jam 3 hingga 6 petang. Sebagai alternatif, anda juga boleh mengisi minyak selepas jam 7 malam kerana keadaan beransur lengang pada waktu itu.

Kurangkan masa melakukan tugasan di atas jalanan dan luangkan lebih banyak masa dengan orang-orang yang tersayang. Muat turun aplikasi Waze untuk cuba sendiri. Untuk maklumat lanjut, sila ke www.waze.com.

ANEKDOT

Mengenai Waze

Waze merupakan hasil kolaborasi antara pengguna dan teknologi dalam menangani cabaran-cabaran berkaitan pengangkutan. Ia merupakan sebuah platform yang menggalakkan pelbagai komuniti untuk menyumbang data jalanan, menyunting peta-peta Waze dan berkongsi kereta bagi meningkatkan cara kita bergerak di seluruh dunia.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge