ROLFR23: Larian Keriangan di Tepi Sungai untuk Mewujudkan Impian Bersama

ROLFR23: Larian Keriangan di Tepi Sungai untuk Mewujudkan Impian Bersama

Kesejahteraan setiap individu bergantung pada sumber air yang bersih dan berkualiti. Sungai, sebagai salah satu pilar utama, harus dijaga keasliannya untuk memastikan penyediaan air yang aman dan sehat bagi masyarakat. Menjaga kebersihan dan keindahan sungai adalah tugas bersama kita untuk mewarisi lingkungan yang indah dan lestari. Air bersih adalah jaminan kesehatan tubuh dan jiwa, serta kunci kehidupan yang berkualiti.

Selain air yang bersih, amalan gaya hidup yang sihat juga menjadi penyumbang utama kepada kesihatan. Menyedari kepentingannya, Zamara Biz dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia berganding bahu menganjurkan River OF Life Fun Run 2023(ROLFR23).

Selari dengan matlamat untuk memperkukuhkan kesedaran dalam kalangan masyarakat, penganjuran ROLFR23 dapat menjadi platform membina perpaduan dan persefahaman bagi mencapai tujuan tersebut. Adalah menjadi aspirasi penganjur, dijangka 500 perserta dan pengunjung yang mengambil bahagian dapat berkongsi pengalaman dan informasi melalui platform media sosial sebagai satu usaha berterusan memperkasa tanggungjawab sosial dan akauntabiliti dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Jarak larian 6.5 kilometer yang ditetapkan penganjur cukup bersesusaian untuk merangsang sistem tubuh badan bagi tujuan mengekalkan kesihatan dan kesegaran. Turut berlangsung, acara KL Car Free Morning’ yang bermula dari jam 7:00 pagi to 9:00 pagi di sekitar ibu kota. Ini juga merupakan satu lagi usaha pihak penganjur untuk memastikan udara bersih dan segar serta pelatih tingkah laku berjalan kaki sebagai satu usaha yang boleh di jadikan amalan.

Dalam pada itu, satu pameran turut dianjurkan oleh pihak penganjur bagi menyampaikan informasi-informasi yang berkaitan. Inisiatif tambahan ini dilakukan bagi mempengaruhi emosi dan tingkah laku bukan sahaja peserta, malah semua yang hadir untuk mendalami keperluan dan kepentingan sungai sebagai satu ekosistem yang perlu diberikan penjagaan yang lebih sempurna sebagai satu keterjaminan kesejahteraan, keselamatan, ketenangan dan kesihatan.

Menerusi satu kempen “Impian Kita bersama”, keterlibatan, sumbangan dan komunikasi diantara pelbagai pihak amat penting dalam memastikan kelestarian sungai di Kuala Lumpur sentiasa¬†terpelihara.