Proton lancar Exora Facelift 2019

Model terbaharu yang menerima proses penambahbaikan luaran, dalaman selepas Persona, Iriz

PENGELUAR kereta nasional, Proton Holdings Bhd (Proton) secara rasminya telah melancarkan Exora Facelift 2019 di bilik pameran Crystal yang terletak di Pusat Kecemerlangan PROTON di Subang Jaya, Selangor baru-baru ini.

Exora menjadi model terbaharu yang menerima proses penambahbaikan luaran serta dalaman selepas Proton Persona dan Iriz. Naik taraf itu sememangnya tiba tepat pada masanya kerana Exora kini sudah berada di pasaran hampir 10 tahun.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Li Chunrong berkata, harga bagi Exora 1.6T Premium tidak termasuk insurans dan cukai jalan ialah RM66,800, manakala Executive 1.6T CVT ialah RM59,800.

Rekaan baharu pada ruangan dalaman Exora 2019 sesuai dengan prestasi dan pengendalian terbaik dalam kelasnya.

Rekaan baharu pada ruangan dalaman Exora 2019 sesuai dengan prestasi dan pengendalian terbaik dalam kelasnya.

“Exora juga telah menerima penambahbaikan seperti perubahan rekaan, peningkatan komponen untuk menambah kualiti produk serta dilengkapi ciri-ciri pintar pertama dalam kelas yang menjadikannya berbeza berbanding pesaing yang lain,” katanya ketika ditemui Sinar Turbo di Subang Jaya baru-baru ini.

Chunrong menambah, kedua-dua model tersebut didatangkan bersama pakej selama lima tahun dengan percuma upah pekerja atau pakej data internet (percuma) satu gigabait (GB) sebulan selama lima tahun.

Ciri pintar bawa perubahan

Berikutan pada ciri yang telah ditetapkan pada model Proton X70, Persona dan Iriz 2019, Exora versi 2019 menggunakan slogan Intelligence That Moves atau Kepintaran yang membawa perubahan.Ia bagi memperlihatkan bukan sahaja ciri-ciri pintarnya tetapi juga prestasi dan keluasan terbaik di dalam kelasnya yang menawarkan muatan sehingga tujuh orang dewasa.

Exora 2019 turut dilengkapi dengan sistem infotainmen pintar, menjadikan Proton pengeluar yang memperkenalkan ciri-ciri yang pertama untuk segmen pasarannya.Didapati pada varian Premium 1.6T, kad eSIM yang terbina di dalamnya memastikan terdapat sambungan internet mudah alih bagi memberi pengalaman multimedia yang tiada tandingan.

Aplikasi penstriman muzik, navigasi dalam talian dan kemas kini cuaca turut ditawarkan dan boleh diakses menerusi skrin sentuh tujuh inci dengan paparan warna penuh.Sebagai kemudahan tambahan, sistem tersebut menawarkan sambungan telefon pintar dan fungsi pencerminan untuk peranti Android.

Aplikasi Hi Proton!

Menjadi kebiasaan bagi kesemua model Proton yang memaparkan sistem infotainmen pintar semasa, aplikasi pengecaman suara juga ditawarkan dan boleh diakses menggunakan kata kunci Hi Proton!Aplikasi berkenaan merupakan permulaan penggunaan bagi pelbagai fungsi melalui arahan suara yang membolehkan pemandu terus menumpukan pemanduan mereka walaupun ketika melakukan pencarian kompleks seperti mencari destinasi atau memilih lagu.

Untuk memastikan perisiannya tidak ketinggalan, kemas kini bagi Over The Air (OTA) akan ditawarkan secara berkala sekiranya terdapat aplikasi-aplikasi baharu diperkenalkan.Exora 2019 juga menerima penambahbaikan pada rekaan luarannya untuk memastikan ia sentiasa memberikan pembaharuan.

Dilengkapi dengan sistem infotainmen pintar.

Dilengkapi dengan sistem infotainmen pintar.

Dalam pada itu, satu antena sirip ikan yang baharu telah dipadankan dengan panel bumbung luar hitam untuk kelihatan lebih sporty manakala satu warna baharu iaitu Rosewood Maroon, memperlihatkan MPV itu lebih menonjol tidak kira di mana sahaja anda memandunya.Di ruangan dalaman pula, rekaan upholsteri baharu menambah sentuhan mewah dan meningkatkan lagi keselesaan tempat duduk.

Sementara gabungan meter baharu memberikan pandangan yang jelas pada maklumat penting dengan pantas.Cermin pandang belakang tanpa bingkai memberikan pandangan yang lebih luas untuk melihat pengguna jalan raya yang lain selain keluasan ruang dalaman kekal sebagai titik jualan utama.

Untuk pengetahuan anda, model itu merupakan satu-satunya MPV di dalam kelasnya yang menawarkan ruang untuk tujuh orang dewasa dan dilengkapi enjin pengecas turbo 1.6 liter, dengan 140PS pada 5,000 rpm dan 203Nm tork dari 2,000-4,000 rpm.Selain itu, pada Exora 2019, terdapat dua beg udara hadapan, kawalan kestabilan elektronik (ESC), brek cakera di sekeliling, brek anti-kunci (ABS), agihan brek elektronik (EBD) dan tali pinggang hadapan dengan fungsi pengetat.

Secara keseluruhan, kenderaan baharu itu lengkap dengan teknologi keselamatan yang digabungkan dengan kemudahan-kemudahan lain seperti sensor tempat letak kereta di belakang dan kamera undur.

Antena sirip ikan.

Antena sirip ikan.Sumber

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *