Kuasa terbaharu Aprilia RS 660

Inspirasi Destinasi Menarik Percutian Impian > TRAVELOG > Kuasa terbaharu Aprilia RS 660

Kuasa terbaharu Aprilia RS 660

RS 660 dikuasakan enjin 660cc Parallel-Twin serba baharu yang memenuhi peraturan emisi Euro 5.

RS 660 dikuasakan enjin 660cc Parallel-Twin serba baharu yang memenuhi peraturan emisi Euro 5.

DIDI Resources, pengedar rasmi jenama Aprilia di Malaysia mengesahkan jentera supersport yang cukup dinanti-nantikan iaitu RS 660 bakal dilancarkan pada hujung tahun ini.

Ketua Pemasaran Piaggio Asia Pasifik, Nicola Capello memaklumkan perkhabaran gembira itu pada majlis memperkenalkan model Aprilia RSV4 X di Litar Antarabangsa Sepang (SIC), Selangor baru-baru ini.

Capello mengakui bahawa Malaysia merupakan pasaran utama Aprilia.

RS 660 masih belum dilancarkan secara rasmi di mana-mana pasaran motosikal dunia, namun negara di benua Eropah dijangka mula menerima model tersebut pada musim panas nanti.

Kehadiran RS 660 pasti dinantikan peminat Aprilia seluruh dunia termasuk Malaysia lantaran sudah begitu lama Aprilia tidak memperkenalkan model bersesaran sederhana untuk pasaran tempatan.

Dianggap sebagai ‘adik’ kepada RS V4, sportbike middleweight itu direka khas untuk generasi baharu yang mahukan keseronokan menunggang di jalan raya dan pada masa sama, terbukti ‘kegagahannya’ di litar lumba.

RS 660 dikuasakan enjin 660cc Parallel-Twin serba baharu yang mematuhi standard emisi Euro 5.

Motosikal itu dikatakan menggunakan tren kuasa 1100cc RS V4 sebagai asas enjin RS 660 menerusi model konsep dengan angka kuasa 100hp.

Pun demikian, kuasa dan tork sebenar model edisi pengeluaran itu masih belum didedahkan sepenuhnya kepada umum.

Sebagai sebuah jentera baharu, RS 660 didatangkan dengan pelbagai ciri menarik seperti lima mode tunggangan, Cornering ABS, quickshifter, kerangka aluminium termasuk brek Brembo.

Sumber