Konvoi Melaka Jelajah Utara Malaysia 2019

Konvoi Melaka Jelajah Utara Malaysia 2019

  • May 21, 2019
  • 0 comments

ON the bike! Itulah istilah yang sering digunakan oleh bikes sebagai tanda persediaan supaya peserta berada bersama jentera masing-masing untuk memulakan konvoi.

Itu difahami peserta-peserta gabungan Fast Bikes Club (FBC) dan Reappear MC Malaysia (RMC), yang baru-baru ini (10 hingga 13 April) mengambil bahagian dalam konvoi “Melaka Jelajah Utara Malaysia 2019”.

Program itu adalah sebahagian daripada agenda mempromosi Tahun Melawat Melaka 2019 yang kini giat dilaksanakan oleh kerajaan negeri Melaka selain usaha tanggungjawab sosial korporat (CSR) kedua-dua kelab tersebut. Konvoi membabitkan penyertaan 35 pemilik pacuan dua roda berkuasa tinggi dari empat negara iaitu Malaysia, Brunei, Indonesia dan Singapura. Mereka terdiri daripada pelbagai peringkat umur.

Perlepasan konvoi diadakan di Dewan Banquet Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Selangor, menuju ke Tambun, Perak. Di situ, peserta berkesempatan mengunjungi dan berehat di Taman Tema Sunway Lost World of Tambun yang terkenal dengan kolam air panasnya.

Promosi tempat menarik Ekspedisi diteruskan keesokannya ke Perlis pula. Singgah di negeri Indera Kayangan itu, peserta berpeluang mengunjungi tempat-tempat menarik dan bersejarah serta mengenali seni dan kebudayaan di sekitar negeri tersebut.

Pengerusi Fast Bikes yang juga penganjur utama konvoi, Fadzlaini Ibrahim atau lebih mesra disapa Nini berkata, walaupun terdapat pelbagai cabaran untuk menjayakan acara ini, namun tidak menghalang penyertaan legasi dari tiga negara jiran iaitu Singapura, Indonesia dan Brunei.

Nini

Nini

“Selaku ‘duta’ kecil yang mewakili Jabatan Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan Negeri Melaka, kami berharap apa yang telah kami laksanakan dan dilalui oleh peserta sedikit sebanyak dapat membantu kerajaan negeri Melaka menjayakan Tahun Melawat Melaka 2019, selain mempromosi negeri-negeri yang kami singgah kepada peserta terlibat.

“Kami bukan melakukan jelajah saja-saja, sebenarnya program empat hari tiga malam itu dipenuhi dengan pelbagai aktiviti termasuk melawat tempat bersejarah seperti di Gua Kelam, ladang harumanis Bukit Bintang dan berpeluang melihat sendiri belacan madu diproses di negeri Perlis,” kata Nini.


Mengenali sejarah dan keunikan Gua Kelam.

Mengenali sejarah dan keunikan Gua Kelam.

Untuk info, Gua Kelam ialah gua batu kapur yang dinamakan sempena dengan kedudukannya di kaki bukit dan suasana kelam yang sentiasa menyelubungi gua itu. Untuk merentasi ke dalam gua ini, disediakan sebuah jambatan gantung untuk pelawat.

Belacan madu pula dibuat sendiri oleh usahawan tempatan Perlis. Belacan yang dihasilkan itu menggunakan udang biasa yang ditangkap di sekitar pantai Kuala Perlis.


Peserta berpeluang melihat belacan madu diproses.

Peserta berpeluang melihat belacan madu diproses.

Harumanis, tentunya negeri Perlis sinonim dengan buah mempelam itu. Mangga harumanis merupakan sumber kekayaan baharu negeri Perlis.


Ariffin Mohamad peserta Malaysia, teruja menikmati juadah mangga harumanis dengan pulut.

Ariffin Mohamad peserta Malaysia, teruja menikmati juadah mangga harumanis dengan pulut.

Menurut Nini, mereka juga berpeluang singgah di Pusat Jagaan Orang Tua Darul Hanan di Pulau Pinang dan menyerahkan sumbangan wang tunai yang dikumpulkan sendiri oleh peserta konvoi.

“Jarang kita dapat lihat peserta yang pada asalnya tidak mengenali antara satu sama lain boleh melakukan aktiviti bersama serta memberi layanan mesra buat penghuni Darul Hanan tanpa mengira agama, bangsa dan negara. Tapi kami telah membuktikannya bahawa ia tidak mustahil,” kata Nini.

Sesungguhnya konvoi yang mengambil jarak hampir 1,200 kilometer tersebut menjadi tanda mula kepada penganjuran seterusnya.

“Fast Bikes Club dan Reappear MC Malaysia akan mengadakan lebih banyak lagi aktiviti seumpama ini dengan melibatkan lebih ramai penyertaan dari seluruh negara dan membantu golongan sasaran,” katanya.


Berhenti rehat melakukan senaman regangan di hentian rehat dan rawat.

Berhenti rehat melakukan senaman regangan di hentian rehat dan rawat.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge