Khasiat nanas yang harus anda tahu

Khasiat nanas yang harus anda tahu

  • July 26, 2019
  • 0 comments

NANAS antara buah yang sering menjadi kegemaran ramai. Selain rasanya yang manis dan sedap, masih ramai tidak tahu nanas sebenarnya mempunyai banyak khasiat.

JADIKAN nanas sebagai snek harian anda.

JADIKAN nanas sebagai snek harian anda.

Secara asasnya, buah tersebut mempunyai kandungan vitamin C, vitamin B, B1, B3 (niacin), karbohidrat, potassium, sodium dan enzim bromelin.

Terdapat banyak manfaat nanas kepada kesihatan. Antaranya ialah:

1. Melawan radikal bebas

Rasa manis, masam dan segar dengan kandungan vitamin C sangat baik untuk mencegah radikal bebas dari memasuki badan dan boleh menyebabkan banyak gangguan pada kulit atau organ dalaman.

Bagi mendapat manfaatnya, menikmati nanas secara berkala sama ada dalam bentuk jus, yogurt atau dimakan secara langsung.

2. Mengekalkan kesihatan jantung

Kandungan kalium yang ada pada buah nanas dapat mengimbangi kandungan air dalam badan dan mengurangkan risiko hipertensi.

Selain itu, kandungan vitamin C yang ada pada buah nanas dapat mencegah gangguan pada saluran darah akibat ketebalan kolesterol yang tidak baik.

3. Membantu mengurangkan lemak

Buah nanas mengandungi gula semula jadi yang cukup baik untuk tubuh dan mencetuskan pembakar lemak dalam badan untuk berjalan lancar.

Jadikan nanas sebagai snek harian anda.

4. Meningkatkan ketahanan

Nanas yang mengandungi banyak vitamin C boleh meningkatkan daya tahan. Kandungan antioksidan membolehkan tubuh sentiasa berjaga-jaga terhadap serangan bakteria, kulat dan virus.

5. Tulang lebih sihat

Nanas mengandungi sebatian mangan yang bagus untuk tulang dan tendon otot yang mengelilinginya.

Selain itu, nanas juga baik untuk mata, menghindari sembelit, cirit-birit, mengurangkan keradangan usus, mengawal diabetes dan sebagainya lagi.

Sumber: doktersehat.comSumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge