Kajian UF diperluas libatkan sumber air masin, payau

PENYELIDIKAN sistem UF lebih keterhadapan melibatkan sumber air masin dan payau di negara ini.

PENYELIDIKAN sistem UF lebih keterhadapan melibatkan sumber air masin dan payau di negara ini.

PENYELIDIKAN lebih keterhadapan melibatkan sumber air masin dan payau di negara ini sedang dirangka.

Melibatkan sistem teknologi ultrafiltrasi (UF), Saintis Universiti Malaya (UM), Profesor Dr Mohd Azlan Hussain berkata, usaha itu membabitkan penyelidikan, pembaharuan dan inovasi baharu.

“Jika ketika ini hanya tertumpu kepada sumber air sungai, bawah tanah, telaga dan air sisa perindustrian, kami mahu mengembangkan potensi sistem UF sedia ada ke sumber lebih jauh lagi.

“Kalau boleh, kami mahu merawat air masin dan payau untuk dijadikan bekalan air bersih perkampungan pedalaman yang memerlukan pada masa akan datang,” katanya.

DR MOHD AZLAN HUSSAIN

DR MOHD AZLAN HUSSAIN

Pihaknya juga berharap dapat menaiktaraf keperluan lain seperti penggunaan dua kepada tiga papan tenaga solar bagi menjimatkan kos.

“Jika sekarang ini unit sedia ada menggunakan pelbagai sumber tenaga untuk menjana sistem UF, kami mahu merangka cara mudah pengoperasian dengan hanya tenaga solar semata-mata.

“Ciri-ciri itu menjadikan unit UF kami menarik dan sangat kompetitif di pasaran. Pelan masa depan, kami juga mahu menghasilkan unit pelbagai saiz dan kapasiti bagi memenuhi keperluan ramai,” jelasnya.

Bagi projek akan datang, beberapa unit UF lagi akan dipasang di sekolah terpencil bermula Mac ini secara berperingkat.

Bercakap mengenai kekangan yang dihadapi sepanjang pelaksanaan projek, Dr Azlan tidak menafikan kesesuaian sumber air menjadi faktor utama sama ada pemasangan sistem UF boleh diteruskan atau sebaliknya.

“Selain berdepan masalah lokasi yang sangat jauh, kami juga perlu membuat kajian terhadap sumber air yang ada di kawasan yang diperlukan sama ada sesuai dan selamat digunakan,” katanya.

Difahamkan, ketua komuniti atau pihak pengurusan sekolah yang menerima sistem UF itu juga diberi latihan menyelenggarakan UF. Hal ini supaya wakil kawasan berkaitan dapat membantu kelangsungan hayat sistem tersebut lebih tahan lama.


Sumber