Kajian Alibaba temui teknologi baharu

Inspirasi Destinasi Menarik Percutian Impian > TRAVELOG > Kajian Alibaba temui teknologi baharu

Kajian Alibaba temui teknologi baharu

PENYELIDIKAN teknologi AI semakin membangun dalam kalangan syarikat gergasi termasuk Alibaba.

PENYELIDIKAN teknologi AI semakin membangun dalam kalangan syarikat gergasi termasuk Alibaba.

SETIAP syarikat teknologi gergasi dunia mempunyai jabatan penyelidikannya tersendiri.

Itu cara mereka bekerja dan bereksprimentasi dengan teknologi baharu supaya potensi sesuatu penemuan atau prototaip boleh dikembangkan atau sebaliknya.

Sesetengah kajian projek mampu menempuhi fasa prototaip dan ada yang tidak berjaya. Bagi yang berjaya, perlu melalui rekaan proof of concept (PoC) dan dibangunkan sepenuhnya.

Jika dilihat keupayaan Alibaba, tidak mengejutkan jika syarikat konglomerat e-dagang dan internet multinasional China itu mampu memiliki dan mengendalikan operasi R&D sendiri di bawah anak syarikatnya, DAMO.

Entiti yang merujuk kepada Discovery, Adventure, Momentum dan Outlook (DAMO) itu mempunyai misi berfokuskan kepada teknologi kecerdasan pembuatan (AI) dengan merekacipta aplikasi perisian Natural Language Processing (NLP).

Merujuk perkongsian forbes.com, pasukan penyelidik DAMO mempertahankan hujah bahawa kebolehan mesin pengkomputeran menunjukkan justifikasi logik terhadap keperluan kerja yang banyak.

“Ini kerana kejuruteraan AI mendorong ke arah kecerdasan kognitif manusia yang mana keupayaan psikologi kognitif digabungkan dengan teknik seperti graf pengetahuan lintas domain.

“Kebolehan itu mewujudkan mekanisme berkesan dalam perolehan ekspresi pengetahuan yang stabil,” kata pasukan DAMO dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Graf pengetahuan lintas domain tersebut juga dirujuk sebagai kayu pengukur untuk meningkatkan kecerdasan mesin kerana saling menghubung dengan pelbagai jenis maklumat bersifat universal.

Mengulas lanjut mengenai persaingan kuantum pengkomputeran, penyelidik DAMO tidak menafikan ia bakal berlaku menjelang 2020 seiring pembangunan teknologi dan peningkatan pelaburan.

“Industri ini dijangka akan berdepan peningkatan ekosistem perindustrian secara besar-besaran dan pada tahun akan datang memperlihatkan kuantum pengkomputeran berdepan tempoh kritikal.

“Barangkali ia satu cabaran yang besar perlu ditempuhi dengan keupayaan pengetahuan sedia ada sejajar keupayaan dunia sebenar,” jelas kenyataan itu.


Sumber