Precious of Malaysia di University Malaya

Precious of Malaysia di University Malaya

Melalui fesyen, acara bagi festival Precious of Malaysia menghormati nilai tradisional, budaya dan warisan Malaysia sambil mempamerkan kepada pelancong keunikan dan kepelbagaian etnik negara kita. Di samping majlis itu, Kumpulan FM dan PUM juga merancang pertandingan reka bentuk fesyen Minggu Fesyen Budaya untuk memberi pelajar kemahiran yang mereka perlukan untuk melancarkan barisan fesyen mereka sendiri.

Disokong oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC), festival in menzahirkan usaha dan sumbangan penganjurnya untuk mempromosi budaya Malaysia kepada pengunjung dalam dan luar negara, disamping menjadi platform kepada para pelajar universiti untuk mengekspresi seni kreatif dan keusahawanan bagi membangunkan kemahiran dan pengetahuan mereka untuk berjaya dalam industri fesyen.

“Festival Precious of Malaysia’” 2022 akan menjadi contoh terbaik sebagai tarikan pelancong dalam dan luar negara untuk menghayati dan menghargai kepelbagaian budaya Malaysia yang terkenal sejak 600 tahun dahulu – semuanya di bawah satu acara.

Penganjurannya di Universiti Malaya bukan sahaja memaparkan keunikan tempt bersejarah di Kuala Lumpur, tetapi juga mengingatkan dan mendidik masyarakat tentang kepentingan memelihara budaya dan warisan kita untuk generasi akan datang.

FM Group dan PUM mengutamakan peningkatan kemahiran dalam industri fesyen secara keseluruhan, disamping menggalakkan bakat-bakat di Malaysia mencabar diri mereka dan mencipta hasil rekaan yang terbaik bagi menjana permintaan terhadap busana tradisional Malaysia di seluruh dunia.

Dengan itu, Festival ‘Precious of Malaysia’ 2022 turut menjadi platform kepada para pereka fesyen tempatan menunjukkan bakat dan memaparkan rekaan terbaik mereka dalam menghasilkan busana tradisional yang pasti akan mengagumkan para pengunjung.

MOTAC, FM Group dan UM teruja untuk berkongsi kebudayaan dan warisan Malaysia dengan dunia dan berharap agar festival in dapat menggalakkan lebih ramai orang untuk mengunjungi tarikan-tarikan di Malaysia dan merasai sendiri pengalaman kemasyarakatan pelbagai kaum yang harmoni – satu nilai yang tidak didapati di tempat lain.

Senarai vip yang sudi menyerikan majlis adalah:

  • YM Tengku Dato’ Dr Hishammuddin Zaizi Tengku Azman Shah Alhaj
  • YM Tengku Intan Rahimah bt. Tengku Mat Saman
  • Dato’ Kevin Lee
  • Datin Maylene
  • Dato’ AJ Ubrani
  • Puan Zaharah Binti Abd Samad
  • Encik Mahbob Yusof
  • Puan Ratnawati Sari Mohd Amin
  • Puan Koh Ai Peng