Kilang Proton pertama di Pakistan

SATU projek kilang pemasangan CKD bagi kereta-kereta Proton yang pertama di Pakistan secara rasminya akan dilaksanakan apabila Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan, menandatangani plak marmar pada satu majlis yang diadakan di Islamabad, Pakistan baru-baru ini.

Kilang yang akan dibina di tapak Greenfield di Karachi akan dimiliki dan dikendalikan oleh ALHAJ Automotive, pengedar rasmi untuk kereta-kereta Proton di Pakistan dan dijangka memulakan operasi sebelum akhir tahun 2020. Pada tahun 2017, Proton melancarkan strategi tujuh bintang iaitu pelan hala tuju untuk mencapai matlamat jangka panjang kereta termasuklah menyasarkan jualan 400,000 unit menjelang 2027.

Sasaran pertumbuhan utama pada masa hadapan bagi syarikat ialah jualan eksport dan penubuhan kilang pemasangan CKD di pasaran luar negara. Ia merupakan salah satu langkah yang diambil untuk mengembangkan angka tersebut.

Bagi menubuhkan Proton di Pakistan, satu perjanjian bersama ALHAJ Automotive telah ditandatangani pada 29 Ogos 2018 yang mana kumpulan tersebut dilantik sebagai pengedar tunggal untuk kereta-kereta Proton di Pakistan. Pelan yang telah dirangka iaitu membina sebuah kilang pemasangan yang baharu antara lain untuk memanfaatkan pengurangan cukai bagi kenderaan CKD di negara ini.

Pengerusinya, Datuk Sri Syed Faisal Albar berkata, Proton sangat berbesar hati dengan hubungan strategik bersama ALHAJ Automotive. Ia bergerak maju sejak syarikat menandatangani perjanjian Ogos lalu.

“Bagi mengembangkan jualan kereta-kereta Proton di luar Malaysia adalah penting bagi kami untuk mencapai matlamat jangka panjang dan berharap pasaran automotif Pakistan menjadi salah satu daripada punca pertumbuhan kami untuk masa hadapan. “Sebagai pengedar dan pemasang kenderaan yang terkenal, ALHAJ Automotive mempunyai pengalaman dan sumber-sumber yang diperlukan untuk mengurus dan meningkatkan jualan kereta-kereta Proton di Pakistan,” katanya.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *