Hayati makna Ramadan menerusi amalan membaca

Hayati makna Ramadan menerusi amalan membaca

Pelajar KKSY sedang membaca buku selama 10 minit semasa Jom Baca @ KKSY 2022 sedang berlangsung. - Foto  KKSY

Pelajar KKSY sedang membaca buku selama 10 minit semasa Jom Baca @ KKSY 2022 sedang berlangsung. – Foto KKSY

SELAYANG – Kolej Komuniti Selayang (KKSY) menganjurkan program Jom Baca sebagai satu inisiatif agar budaya membaca akan dapat diteruskan dan disuburkan dalam kalangan masyarakat, khususnya pelajar dan kakitangannya.

Pegawai Perhubungan Awam KKSY, Nur Izzati Ismail berkata, program berkenaan turut mengundang bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang mengulas bukunya berjudul Ramadhan al-Mubarak: Fadhilat dan Hukum Puasa bersama-sama pelajar dan kakitangan KSSY.

Menurutnya, program tersebut diadakan bersempena dengan Sambutan Hari Buku dan Hak Cipta Sedunia yang disambut pada 23 April setiap tahun, baru-baru ini.

Tambahnya, ia turut dilaksanakan secara serentak di seluruh negara dan tempoh 10 minit yang diambil untuk membaca, selain memberi peluang kepada warga KKSY dalam menghayati bulan Ramadan dengan lebih mendalam dengan ulasan yang diberi oleh Zulkifli.

Mohd Ruzi (tengah) bersama pelajar sempena program Jom Baca @ KKSY 2022. - Foto KKSY

Mohd Ruzi (tengah) bersama pelajar sempena program Jom Baca @ KKSY 2022. – Foto KKSY

“Tema yang diangkat bagi penganjuran kali ini adalah #bangkitbaca #bersyukur, selari dengan senario Malaysia dalam fasa peralihan endemik, yang mana semua keluarga Malaysia perlu bangkit dari segi ekonomi malah dalam ilmu dan pembacaan,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Dalam pada itu, Nur Izzati berkata, KKSY #Quran Hour 2022 turut dijalankan serentak dengan program tersebut bersempena dengan World#Quran Hour 2022 yang akan dijalankan di peringkat dunia pada 24 Ramadhan 1443H pada Selasa depan bertemakan Berinteraksi dengan Al-Quran: Menuju Dunia Berbudi dan Penyayang.

Pelajar KKSY membaca surah Al Sajdah sempena Quran Hour KKSY 2022. - Foto KKSY

Pelajar KKSY membaca surah Al Sajdah sempena Quran Hour KKSY 2022. – Foto KKSY

Turut hadir pada program ini, Pengarah KKSY, Mohd Ruzi Hamzah dan Timbalan Pengarah Akademik KKSY, Rahayu Mokhtar.

Sumber