AEON PRIHATIN TERHADAP IBADAH UMAT ISLAM TERUSKAN PROGRAM ‘BERKAT KORBAN 2022’ ‘Dari masjid ke pusat beli-belah’

AEON PRIHATIN TERHADAP IBADAH UMAT ISLAM TERUSKAN PROGRAM ‘BERKAT KORBAN 2022’ ‘Dari masjid ke pusat beli-belah’

Dengan membawa kembali “Berkat Korban 2022,” AEON CO. (M) BHD.(AEON) meneruskan usahanya untuk menyediakan kemudahan kepada umat Islam yang ingin menjalankan ibadah korban tahun ini.

Pada 2020 dan 2021, AEON telah menubuhkan Rahmat Korban, yang membolehkan umat Islam melakukan ibadah korban semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ini merupakan tahun ketiga AEON menjalankan program Berkat Korban, yang telah mendapat banyak maklum balas positif pada masa lalu. AEON bekerjasama dengan Yayasan Islam Darul Ehsan (YIDE), Koperasi Kelab Generasi Transformasi Ruminan Malaysia Berhad (Koperasi GTR), dan Townfarm di Berkat Korban 2022.

Menurut Dr. Kasuma Satria Mat Jadi yang memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Sumber Manusia merangkap Pengarah Komunikasi Korporat AEON, “Kami amat bersyukur kerana sekali lagi dapat merealisasikan program Berkat Korban pada tahun ini. Atas sambutan menggalakkan yang diterima sebelum ini, kami merasa bertanggungjawab untuk terus memberikan perkhidmatan ini kepada umat Islam. Program ini akan memudahkan urusan mereka di mana tempahan daging korban hanya perlu dilakukan melalui panggilan telefon atau pun dalam talian,”

“AEON merupakan cawangan pusat beli belah pertama di Malaysia yang memperkenal program seumpama ini. Kesemua daging korban akan melalui proses SOP yang ketat dan patuh Shariah dalam kita memastikan umat Islam yang mengambil bahagian dapat melakukan ibadah tersebut dengan sempurna,” tambah beliau.

Semua cawangan AEON, AEON BiG dan MaxValu akan menerima pakai Berkat Korban 2022.

Lembu dan kambing merupakan dua jenis haiwan korban yang terdapat dalam Program Berkat Korban 2022. Seekor lembu seberat antara 210 hingga 250 kg akan dipotong kepada tujuh (7) bahagian, dengan setiap bahagian berharga RM880. Seekor kambing seberat 28 hingga 30 kilogram berharga RM1,200. Mereka yang ingin mempersembahkan bahagian korban kepada Asnaf membayar jumlah yang sama. Program ini akan melibatkan 1,000 ekor lembu dan 200 ekor kambing, menurut AEON. Ustaz Don Daniyal Don Biyajid turut diumumkan sebagai ikon Berkat Korban 2022 oleh AEON.

Ustaz Don Daniyal berkata, “Saya merasa bersyukur kerana dapat bekerjasama dengan AEON untuk program Berkat Korban 2022. Selain daripada memperkukuhkan ukhwah dan silaturahim setiap golongan masyarakat serta dapat melaksanakan ibadah untuk diri dan diinfakkan kepada golongan yang memerlukan, usaha ini dapat membantu penjanaan ekonomi para penternak tempatan serta peladang-peladang kecil. Alhamdulillah, setiap kerja penyembelihan dan pemprosesan juga dilakukan di dalam suasana terkawal untuk memastikan hasil sembelihan yang patuh shariah, bersih serta berkualiti tinggi selari dengan halalan toyyiban.”

Pelanggan boleh membuat tempahan di kaunter yang dibuka khas di semua cawangan AEON di seluruh negara atau dengan menghubungi Suebaidah Sidek di talian 012-759 1816.

Inisiatif Blessings of Sacrifice 2022 adalah selaras dengan usaha AEON untuk memperjuangkan Matlamat Pembangunan Lestari (SDGs) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang diterima pakai sebagai seruan sejagat untuk bertindak untuk menamatkan kemiskinan, melindungi planet ini, memastikan semua orang hidup dalam keamanan dan kemakmuran, dan meningkatkan kesedaran bahawa semua pembangunan mesti seimbang dengan kelestarian sosial, ekonomi dan alam sekitar.