Tesla lancar Model 3, pusat pengalaman pertama di Malaysia

Tesla lancar Model 3, pusat pengalaman pertama di Malaysia

Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming (kiri) dan Pengarah Wilayah Tesla Malaysia, Isabel Fan (kanan) pengenalan kenderaan elektrik terbaru ‘Model 3’ dan pembukaan ‘Tesla Experience Centre’ yang pertama di Malaysia, di Pavilion Damansara Heights, pada Khamis. - Foto Bernama

Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming (kiri) dan Pengarah Wilayah Tesla Malaysia, Isabel Fan (kanan) pengenalan kenderaan elektrik terbaru ‘Model 3’ dan pembukaan ‘Tesla Experience Centre’ yang pertama di Malaysia, di Pavilion Damansara Heights, pada Khamis. – Foto Bernama

TESLA pada Khamis melancarkan sedan elektrik Model 3 baharu dan pusat pengalaman pertamanya di Malaysia.

Model baharu itu, yang berharga bermula pada RM189,000, boleh didapati dalam dua varian, pacuan roda belakang dan versi jarak jauh. Ia menawarkan julat cas tunggal sehingga 629 kilometer (km).

Dengan pelancaran model baharu itu, Pengarah Serantau Tesla, Isabel Fan berkata syarikat merancang untuk mewujudkan lebih banyak stesen pengecasan Super untuk menambah kepada dua stesen sedia ada yang terletak di Pavillion Kuala Lumpur dan Sunway Big Box, Johor.

“Kami akan mempunyai lebih banyak stesen. Pelan kami ialah menghubungkan negara, menghubungkan rantau ini dan menjadikan perjalanan rentas sempadan seperti dari Singapura ke Malaysia mudah,” katanya pada majlis pelancaran Model 3 Tesla di Pusat Pengalaman di Pavilion Damansara Heights di sini pada Khamis.

Sumber