Sektor aeroangkasa peroleh kontrak pembuatan RM5.7 bilion

SEKTOR aeroangkasa Malaysia memperoleh kontrak pembuatan bernilai RM5.7 bilion untuk mengeluarkan bahagian-bahagian dan komponen pesawat bagi pelbagai pelanggan global sejak ekonomi dibuka semula secara berperingkat pada lewat 2021.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata, kementeriannya menjangkakan projek ini akan menyediakan lebih banyak peluang penyetempatan dan rantaian bekalan kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dengan potensi nilai subkontrak sebanyak RM1 bilion.

“Selain itu, lebih 500 pekerjaan berkemahiran tinggi baharu akan diperlukan untuk menyokong projek ini bagi tempoh dua tahun akan datang,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI).

Tengku Zafrul berkata, subsektor penyenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) telah menerima minat tinggi daripada pemain tempatan dan asing untuk mengembangkan perniagaan mereka di negara ini, atau menggunakan Malaysia sebagai hab pengembangan mereka di Asia Tenggara.

“Beberapa projek MRO yang melibatkan MRO berat dan komponen bernilai RM600 juta sedang dilaksanakan ketika ini dan apabila siap kelak, Malaysia akan dapat menawarkan lebih banyak perkhidmatan penyenggaraan asas yang mana komponen pesawat tertentu boleh dibaiki di dalam negara pada kadar yang lebih kompetitif dan masa pemulihan yang lebih cepat,” katanya.

Beliau berkata, semua pencapaian itu dijangka menyumbang kira-kira 25 hingga 30 peratus peningkatan kepada RM15.3 bilion hasil industri yang diraih pada 2022.

“Kontrak pembuatan aeroangkasa juga akan menjana tambahan 15 hingga 20 peratus eksport bahagian-bahagian dan komponen aeroangkasa, yang berjumlah RM6.3 bilion pada 2022,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, kementeriannya sedang membuat perancangan jangka panjang dan meletakkan pemboleh yang sesuai di bawah Pelan Induk Perindustrian Baharu untuk turut memastikan sasaran Malaysia menjana pendapatan RM55.2 bilion dan 32,000 pekerjaan berkemahiran tinggi berkualiti tinggi dapat dicapai.

Kementerian itu juga telah meluluskan dua projek aeroangkasa bernilai RM146.75 juta melibatkan pembuatan aeroangkasa dan subsektor MRO pada 2022.

Pada masa hadapan, agensi di bawah MITI – Perbadanan Industri Aeroangkasa Kebangsaan Malaysia (NAICO) – akan membangunkan kerjasama strategik dengan pengeluar peralatan asli untuk meningkatkan rantaian bekalan aeroangkasa Malaysia dan memanfaatkan trend untuk membuat penyumberan luar kontrak aeroangkasa ke rantau Asia Tenggara.

“NAICO, melalui Pusat Kecemerlangan Aeroangkasa Malaysia, akan mengenal pasti dan memupuk PKS tempatan yang berpotensi untuk menjadi juara global, sambil turut membantu mengukuhkan kedudukan negara dalam rantaian bekalan aeroangkasa di seluruh dunia,” katanya. – Bernama

Sumber