Sekolah Perniagaan Alibaba perluas Rangkaian eCommerceTalent (GET) Global

SEKOLAH Perniagaan Alibaba mengumumkan pengembangan inisiatif Network Talent e-Commerce Alibaba Global (GET) dengan penyertaan lapan ahli bahru pada Simposium Alibaba sempena Minggu Kerjasama Pendidikan Tahunan China-ASEAN ke-12 baru-baru ini.

Menerusi satu kenyataan akhbar yang memaklumkan, Universiti Sunway dari Malaysia adalah salah satu daripada lapan universiti ahli baru yang ditambah kepada rangkaian di seluruh dunia.

Sejak pelancaran Alibaba GET Network, lima universiti Malaysia telah menyertai rangkaian untuk menyokong matlamat untuk memperkuat usahawan muda Malaysia untuk cemerlang dalam Ekonomi Digital.

Ini termasuk Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Teknologi & Inovasi Asia Pasifik (APU), Universiti & Kolej Antarabangsa INTI, dan yang terbaru, Universiti Sunway.

Sehingga kini, 223 guru Rangkaian GET dari universiti-universiti Malaysia telah melatih lebih daripada 6,340 pelajar Malaysia mewakili 46 organisasi di Malaysia.

Inisiatif itu menggariskan usaha berterusan Alibaba Group untuk mempertajam kemahiran usahawan Malaysia, mengukuhkan perniagaan sedia ada dan memberi kuasa kepada para pembuat masa depan Ekonomi Digital Malaysia.

Simposium Pendidikan Keusahawanan dan Inovasi dalam Era Ekonomi Digital turut dihadiri oleh pensyarah dan pelajar universiti GET yang terlatih serta wakil dari 62 universiti dan rakan kongsi di 22 negara termasuk China, Indonesia, Malaysia, Thailand, Kazakhstan, Uzbekistan, Rusia dan Mexico.

Lebih daripada 250 pakar dan perwakilan dari Alibaba Group, pelbagai kerajaan, universiti dan industri digital menyertai pihak berkepentingan dari Alibaba GET Network untuk membincangkan bagaimana untuk terus mengembangkan bakat dalam ekonomi digital dan memacu model pendidikan perniagaan baru.

Ia merupakan sebahagian daripada prosiding Minggu Kerjasama Pendidikan China-ASEAN yang menggalakkan pertukaran pendidikan dan kebudayaan antara negara-negara ASEAN dan rakan antarabangsa sejak 2008.Sumber

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *