Pertumbuhan KDNK dijangka naik kepada 4.7 peratus pada 2024 – MIDF Research

Pertumbuhan KDNK dijangka naik kepada 4.7 peratus pada 2024 – MIDF Research

Pertumbuhan KDNK disokong oleh pemulihan dalam perdagangan luar dan pertumbuhan yang mampan dalam permintaan domestik. - Gambar hiasan

Pertumbuhan KDNK disokong oleh pemulihan dalam perdagangan luar dan pertumbuhan yang mampan dalam permintaan domestik. – Gambar hiasan

MIDF Research menjangkakan kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia meningkat kepada 4.7 peratus pada 2024, disokong oleh pemulihan dalam perdagangan luar dan pertumbuhan yang mampan dalam permintaan domestik.

Pengarah dan Ketua Srateginya, Imran Yassin Md Yusof berkata, keadaan pasaran pekerjaan yang positif, pertumbuhan pendapatan dan pemulihan berterusan dalam sektor pelancongan juga akan menyokong prospek perbelanjaan domestik.

“Selain itu, penstabilan dasar monetari di negara-negara utama, pemulihan yang lebih kukuh di China dan harga komoditi global yang menyokong dijangka meningkatkan bahagian luar Malaysia pada 2024,” katanya pada pembentangan ‘2024 Market Outlook Presentation: Cruising Along’ pada Khamis.

Beliau berkata, firma penyelidikan itu optimistik tetapi berhati-hati mengenai prospek pertumbuhan pasaran ekonomi dan ekuiti untuk 2024 walaupun pada kadar yang stabil dengan banyak faktor yang mempengaruhi 2023 seperti inflasi dan kadar faedah yang kelihatan semakin berkurangan.

Sumber