Hanya guna Huawei P30, tidak perlu DSLR untuk menjadi jurugambar profesional

INGIN mengambil gambar secara profesional tetapi tidak tahu, jangan risau Huawei P30 Series ada jalan penyelesaiannya.

Tahukah anda Huawei P30 Series mempunyai Mod ‘PRO’ dalam pilihan kamera bagi membantu anda mengambil gambar seperti jurugambar profesional.

Mod ‘PRO’ membolehkan anda menangkap pemandangan yang anda fikir adalah mustahil dengan menggunakan telefon pintar.

Tetapan itu diyakini akan menghasilkan foto yang setanding dengan kamera DSLR.

Tidak sukar untuk mengambil gambar profesional jika anda tahu cara menggunakan Mod ‘PRO’.

Berikut adalah contoh gambar menakjubkan yang diambil oleh jurugambar profesional dengan Huawei P30 Pro dengan menggunakan mod ‘PRO’.

1. Foto yang diambil oleh Abeden Mung

Metadata: ISO 50 | Speed Shutter 1/3236 sec | f / 1.6 | 6 mm

2. Foto yang diambil oleh Amsyar Naaif

Metadata: ISO 640 | Speed Shutter 6 sec | f/1.6 | 6 mm

Gambar-gambar ini menarik bukan? Metadata sangat penting kerana ia mentakrifkan kualiti gambar dan bagaimana tepatnya anda boleh menggunakannya untuk menghasilkan dan mencipta gambar yang luar biasa.

Jangan risau, ini adalah beberapa langkah mudah untuk bermain di Mod ‘PRO’ dalam Siri Huawei P30 anda.

Bagaimana anda boleh mengaktifkan Mod PRO dalam Siri Huawei P30

Pertama, hidupkan kamera telefon pintar dan leret kiri ke hujung pilihan sehingga anda melihat mod ‘PRO’. Kemudian, anda akan mendapati beberapa nombor dengan penunjuk di atasnya. Ini sebenarnya adalah fungsi yang sama seperti tetapan asas DSLR.

Terdapat fungsi yang berbeza seperti ISO, S, EV, AF, AWB pada halaman. Setiap fungsi mempunyai impak yang berbeza apabila mengambil gambar.

Kepekaan ISO

ISO mewakili kepekaan cahaya kamera. Sebagai contoh, kita boleh menghidupkan fungsi ini dan menyesuaikan nilai berangka untuk meningkatkan kecerahan semasa kita mengambil gambar pada waktu malam.

S-Speed Shutter

Fungsi ini bertujuan untuk menangkap objek bergerak pantas seperti kereta, kereta api, atau subjek bergerak yang lain.

Fokus AF-Auto

Paling menyedihkan sekiranya foto yang kita ambil adalah tidak fokus. Hidupkan fungsi ini yang akan membantu anda dengan memberi tumpuan kepada objek dengan segera. Sekiranya anda mahukan kesan yang lebih jelas, anda boleh memilih ‘MF-Focus Focus’ sebagai pilihan terakhir.

Tip mudah menyesuaikan ISO dan Shutter Speed ketika mengambil gambar

Melaraskan ISO dan Shutter Speed secara manual dapat menangkap foto yang anda inginkan berdasarkan tetapan kamera anda. Imej yang ditunjukkan di bawah adalah pengetahuan asas untuk mendapatkan foto yang lebih cerah atau lebih gelap:

Dengan telefon pintar ini, anda tidak memerlukan DSLR untuk menjadi jurugambar profesional! Jadi, apa yang anda tunggu?

Rebutlah peluang untuk memenangi $20,000 USD dan telefon pintar Huawei P30 Pro dengan menyertai pertandingan fotografi di http://gallery.consumer.huawei.com/en/

Huawei P30 dan P30 Pro ditawarkan dengan harga RM2,699 dan RM3,799. Ia boleh dibeli di semua cawangan Huawei dan syarikat telekomunikasi.

Bersempena dengan bulan Ramadan, Huawei menawarkan tawaran hebat dengan setiap pembelian Huawei P30 di kedai online rasmi dimana anda boleh mendapatkan Wireless Charging Case dan Huawei Wireless Charger manakala Huawei P30 Pro dilengkapi dengan Huawei Talkband B5 bernilai RM599.

Di samping itu, sebarang pembelian yang melebihi RM1,500 juga melayakkan anda merebut hadiah cabutan bertuah iaitu sepasang tiket penerbangan ke Tokyo, Jepun! Untuk maklumat lanjut, sila layari https://shop.huawei.com/my/ramadan-2019.htmlSumber

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *