Tiga nombor sihat lelaki

SEMPENA Hari Kesihatan Lelaki Sedunia 2019 terdapat tiga nombor utama wajar dititikberatkan dalam kalangan golongan Adam.

Jika nombor-nombor ‘bertuah’ ini diamalkan secara konsisten maka hasilnya memberikan impak positif untuk kehidupan seharian. Nombor tersebut ialah:

Nombor 5

Makan lima kali sehari dengan menikmati makanan sihat dan seimbang khususnya buah dan sayur-sayuran. Elakkan sajian berminyak, berlemak, bergoreng dan bergaram demi kesihatan yang berpanjangan.

Nombor 37

Pastikan ukuran lilit pinggang berada di bawah 37 inci (94 sentimeter. Saiz pinggang yang lebih daripada nombor tersebut bimbang mengundang penyakit jantung, kanser dan diabetes.

Sekiranya, ukuran pinggang mencecah zon bahaya anda dinasihatkan mencuba pelan senaman empat minggu bagi membantu mengurangkan masalah lemak berlebihan.

Nombor 150

Setiap minggu peruntukan 150 minit untuk melakukan senaman seperti berjalan kaki atau 75 minit berlari. ‘Mencuri‘ masa selama 30 minit bersenam selama lima hari seminggu salah satu cara terbaik meningkatkan kesihatan mental dan fizikal.

Kajian mendapati individu yang kerap bersenam dapat mengurangkan 35 peratus penyakit jantung dan 50 peratus risiko diabetes serta kanser usus.

Golongan jejaka disarankan makan lima kali sehari dan memperbanyakkan sayur serta buah-buahan.

Golongan jejaka disarankan makan lima kali sehari dan memperbanyakkan sayur serta buah-buahan.Sumber

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *