Keselamatan bermotosikal – Sinar Harian

ANTARA aktiviti sempena Kempen Keselamatan Jalan Raya KMSB 2020 ialah pemeriksaan keselamatan 16 bahagian motosikal dan penggantian topi keledar serta baju pantul cahaya kepada pengunjung yang hadir.

ANTARA aktiviti sempena Kempen Keselamatan Jalan Raya KMSB 2020 ialah pemeriksaan keselamatan 16 bahagian motosikal dan penggantian topi keledar serta baju pantul cahaya kepada pengunjung yang hadir.

PANDUAN dan perkongsian maklumat berterusan mengenai keselamatan ketika berada di jalan raya amat penting terutama buat penunggang dan pembonceng motosikal.

Prihatin keperluannya, Kawasaki Motors (Malaysia) Sdn Bhd (KMSB), pengedar motosikal jenama Kawasaki di Malaysia menganjurkan Kempen Keselamatan Jalan Raya KMSB 2020 baru-baru ini.

Bagi tahun ini, KMSB membawakan tema ‘Utamakan keselamatan, elakkan menggunakan telefon bimbit semasa menunggang’.

Pengerusi Eksekutif KMSB, Ahmad Faez Yahaya berkata, fokus utama KMSB adalah untuk memberi penekanan dan kesedaran kepada penunggang motosikal tentang aspek keselamatan dan cara tunggangan cermat di jalan raya.

“Aspek keselamatan haruslah diutamakan setiap masa. Ia penting untuk mengelakkan dan mengurangkan risiko kemalangan yang tidak diingini.

“Kita kena sentiasa cermat di jalan raya memandangkan statistik menunjukkan jumlah rekod kematian akibat kemalangan penunggang motosikal terus meningkat dari semasa ke semasa,” katanya dalam kenyataan media.

Terdahulu kempen dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Kamarudin Jaffar, di Plaza Tol Sungai Besi (Arah Selatan).

Turut hadir Pengurus Besar dan Pengarah KMSB, Datuk Jeffrey Lim; Pengerusi Persatuan Penjual Motosikal & Skuter Malaysia (MMSDA), Wee Hong; Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan, Datuk Seri Shaharuddin Khalid dan Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya, Mohd Nasri Ishak.

Kempen yang memasuki kali keempat itu dianjurkan bersempena perayaan Tahun Baru Cina.

Seperti tahun sebelumnya, Kempen Keselamatan Jalan Raya KMSB 2020 memberi tumpuan kepada pemeriksaan keselamatan pada 16 bahagian motosikal secara percuma.

Tanpa mengira jenama dan model motosikal, pemeriksaan dilakukan oleh juruteknik terlatih KMSB.

Sumber