Hyundai lancar Elantra baharu

HYUNDAI-Sime Darby Motors (HSDM) melancarkan model sedan segmen-C, Hyundai Elantra baharu yang ditawarkan pada harga RM109,888.

Hanya satu varian ditawarkan bagi model ini iaitu 2.0L Executive dengan enjin 2.0 liter sama seperti digunakan untuk model terdahulu dengan kuasa 152 PS pada 6,200 rpm dan tork 192Nm pada 4,000 rpm. Model paling laris Hyundai di Malaysia sejak diperkenalkan pada 2012 itu tampil dengan rekaan dalam dan luaran berwajah baharu yang lebih sporty serta elegan.

Pengarah Urusan HSDM, Low Yuan Lung berkata, syarikat menyasarkan untuk mengukuhkan kedudukan dalam segmen kenderaan penumpang bersaiz sederhana.

“Elantra sentiasa menjadi pesaing hebat dalam segmen-C menerusi rekaan, prestasi enjin dan fungsi termaju,” katanya pada majlis pelancaran yang berlangsung di Jalan Klang lama, baru-baru ini.

Elantra baharu direka lebih panjang 70 milimeter (mm) dengan 4,620mm, tetapi jarak rodanya masih lagi kekal sama seperti sebelum ini.

Perbezaan lain yang boleh dilihat menerusi lampu utama hadapan, belakang dan kabus dengan reka bentuk segi tiga, selain padanan jeriji baharu sporty. Ia juga boleh dibezakan dengan bampar belakang dua tona serta posisi nombor pendaftaran berada di bahagian bawah bampar.

Elantra juga dilengkapkan ciri terkini seperti Sistem Bantuan Parkir Belakang, kamera pandang belakang dengan Panduan Parkir Dinamik dan Sistem Pemantauan Tekanan Tayar serta kunci pintar dengan punat penghidup tekan (start-stop). Sistem infotainmen memuatkan skrin sentuh LCD 7 inci dengan ciri Apple CarPlay dan Android Auto. Juga fungsi konektiviti auksiliari, USB, Blueetooth dengan pengecaman suara.

Lima pilihan warna ditawarkan iaitu Putih Polar, Metal Fluid, Merah Fiery, Biru Teal dan Hitam Phantom dengan lima tahun waranti atau 300,000 kilometer.Sumber

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *