FESTIVAL UMMAH MEGA HAFLAH 2023: KEGEMILANGAN ILMU DAN KASIH SAYANG

FESTIVAL UMMAH MEGA HAFLAH 2023: KEGEMILANGAN ILMU DAN KASIH SAYANG

Di suatu masa yang indah pada 7 Oktober 2023, sebuah festival yang begitu memukau telah menghiasi Dewan Orkid, Wisma PKPS Seksyen 14, Shah Alam. Festival Ummah Mega Haflah 2023, yang juga diraikan pada 22 Rabiulawal 1445H, telah menjadi kejadian yang penuh bermakna dan meriah.

Penganjur hebat di belakang festival ini adalah Datuk Hajjah Rozzana binti Dato’ Haji Rahmat, pengasas #MyInfaqIhsan dan #SweetTalkKeSyurga. Namun, festival ini tidak hanya menonjolkan budaya, seni, dan agama, tetapi juga membuka pintu kepada para Asatizah yang terkemuka.

Para Asatizah termasuklah Ustazah Huda Edayu (Tokoh Hari Wanita Daie Influencer Ummah 2022), Ustazah Sharifah Khasif (Tokoh Hari Wanita Daie Mukminat Ummah 2022), Dr. Robiah K. Hamzah (Ikon Muslimah Nona 2023), Ustazah Sofizah Mousin (Johan Qariah Tilawah Al-Quran Antarabangsa 2022), Ustazah Awatif (Johan Qariah Tilawah Al-Quran MTQ Pulau Pinang), Ustazah Noor Suhaiza (Johan Qariah Tilawah Al-Quran MTQ Wilayah 2015, 2017), Aisyah Hijanah dan Salimah Habibi bagi slot Perkongsian Influencer, serta Kumpulan Rahmatul Ihsan dan Hadroh Srikandi Al Fath (Maulid Dhiya Al Ulami) yang datang dari jauh, iaitu Sabah.

Festival ini telah berjaya menarik hampir 500 peserta yang berminat untuk menyertai. Dengan slogan yang bermakna, ‘Bidadari Berselawat Wanita Peneman Syurga (Hurun Ain) Semarak Cahaya Al-Quran,’ festival yang pertama kali diadakan ini bertujuan menjadi platform rintis bagi perkongsian pandangan dan amalan terbaik pendekatan khususnya dalam kalangan muslimat, yang mendorong mereka ke arah mencapai kesejahteraan ummah.

Objektif festival ini juga adalah untuk menyebarkan pendekatan yang lebih mendalam mengenai Al-Quran serta meningkatkan kesedaran dan keyakinan bahawa Al-Quran adalah Kalam Allah yang diturunkan kepada Nabi Muhammad S.A.W. Untuk memahami maksud dan terjemahannya dengan lebih baik, dan untuk menjadikan ajaran Al-Quran sebagai panduan dalam kehidupan harian.

Penganjuran festival ini seharusnya dilihat sebagai usaha untuk memartabatkan Al-Quran, sebagaimana yang terdapat dalam Surah Sad, ayat 29: “(Al-Quran ini) adalah Kitab yang Kami turunkan kepadamu, Kitab yang penuh manfaat, untuk mereka yang berakal sempurna. Mengambil iktibar daripadanya.”

Festival Ummah Mega Haflah 2023 adalah penghormatan kepada warisan agung Al-Quran dan ialah satu peristiwa yang mendalam, penuh makna, dan meriah yang membolehkan komuniti bersatu demi tujuan yang lebih mulia.

Sekian, terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *