BMW Malaysia perkenal varian baharu 5 Series

BMW Malaysia perkenal varian baharu 5 Series

  • May 20, 2019
  • 0 comments

BMW Malaysia, pengeluar kenderaan premium mengembangkan portfolio segmen sedannya dengan memperkenalkan dua lagi penawaran terbaharu bagi model 5 Series G30 untuk pasaran tempatan melalui BMW 530e M Sport dan BMW 520i Luxury terbaharu.

Pelancaran kedua-dua model ini secara langsung memperluaskan portfolio BMW sebagai jenama kenderaan premium paling berjaya di Malaysia.

Gril ‘kidney’ bersalut krom menghiasi bampar hadapan.

Gril ‘kidney’ bersalut krom menghiasi bampar hadapan.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia, Harald Hoelzl berkata, BMW 5 Series memiliki kisah kejayaan yang dilakar sejak berdekat yang lalu.

“Ia merupakan sedan bisnes yang paling cemerlang di dunia tampil serba lincah, elegan dan berorientasikan masa hadapan. “Varian baharu bagi BMW 5 Series ini sekali lagi akan menetapkan tanda aras baharu dari segi estetika keatletikan dan inovasi teknologi serta terus memacu kejayaan kami ke hadapan untuk tahun yang akan datang,” katanya.

Setakat ini lebih daripada 600,000 unit telah pun diserahkan kepada pemilik baharu bagi suku pertama 2019 di peringkat global. Kejayaan itu turut dicatat di Malaysia apabila lebih daripada 3,100 unit BMW, MINI dan BMW Motorrad diserahkan.

BMW 530e M Sport dilengkapi dengan enjin 2.0L BMW Twin Turbo yang dibantu oleh motor elektrik.

BMW 530e M Sport dilengkapi dengan enjin 2.0L BMW Twin Turbo yang dibantu oleh motor elektrik.

BMW 530e M Sport

Bagi BMW 530e M Sport, ia merupakan sedan plug-in hybrid dengan teknologi eDrive serta hadir bersama kelengkapan dan penawaran yang tersendiri dalam kelasnya.

Jentera ini dilengkapi dengan enjin 2.0L BMW Twin Turbo yang dibantu oleh motor elektrik. Output keseluruhan sistem ialah sebanyak 252 hp dan 420 Nm tork. Ini membolehkan jentera ini memecut 0-100 km/j dicapai dalam masa 6.2 saat, serta kelajuan maksimum pada 235 km/j.

BMW 530e M Sport.

BMW 530e M Sport.

Dari segi kadar penggunaan bahan api BMW 530e M Sport mampu mencapai sekitar 2.3l bagi setiap 100 km dengan kadar pembebasan sisa pembakaran serendah 53 g/km.

Antara ciri-ciri keselamatannya, jentera ini dilengkapi dengan Dynamic Stability Control (DSC), Dynamic Traction Control (DTC), Cornering Brake Control (CBC), Dynamic Brake Control (DBC) dan Antilock Braking System (ABS) dengan Brake Assist (BA). Selain itu, bantuan untuk pemandu juga disediakan, diwakili oleh ciri-ciri seperti Lane Departure and Change Warning, Forward Collision Warning, Parking Assistant serta Cruise Control.


BMW 530e M Sport.

BMW 530e M Sport.

Bahagian dalamannya pula dilengkapi antaranya dengan sistem BMW Connected Drive yang boleh dikendalikan melalui skrin paparan digital 12.3-inci pada kluster instrumen pemandu. Sedan bisnes ini juga disertakan dengan Navigation System Professional iaitu sistem tunjuk aras profesional yang terletak pada skrin bersaiz 10.25-inci di bahagian tengah.


Gear konsol BMW 530e M Sport.

Gear konsol BMW 530e M Sport.

BMW 530e M Sport baharu ini juga menampilkan stereng berkulit ‘M’ yang eksklusif, kemasan ambang pintu beriluminasi ‘M’ dan pedal spesifik ‘M’ dengan tempat duduk sport yang bergaya bagi pemandu serta penumpang menyuntik elemen keterujaan yang sinonim kepada varian sport jentera ini.

Untuk kemudahan tambahan, BMW 530e M Sport terbaharu menawarkan Akses Keselesaan (Comfort Access) yang membolehkan operasi tanpa sentuhan dibuat untuk mengakses pintu masuk dan ruang but. BMW 530e M Sport dijual pada harga RM338,800 dengan pilihan tawaran warna Black Sapphire, Sophisto Grey, Blue Stone dan Alpine White.

BMW 5-Series 520i Luxury

Sementara itu, BMW 520i Luxury yang baharu menampilkan ekspresi mewah dan progresif yang menawarkan keselesaan dan teknologi tercanggih. Dirumus untuk melangkaui batasan sebagai ikon kemewahan, BMW 520i Luxury terbaharu melambangkan dimensi baharu dalam pemanduan serba mewah yang dilengkapi dengan stereng sport, tempat duduk kulit berciri sport, papan pemuka sensatec, kemasan ambang pintu aluminium beriluminasi dan bantuan pencahayaan suram enam warna pilihan.

BMW 520i Luxury menampilkan rekaan 'kidney grille' yang sinonim dengan BMW.

BMW 520i Luxury menampilkan rekaan ‘kidney grille’ yang sinonim dengan BMW.

BMW 520i Luxury ini juga turut dilengkapi dengan sistem BMW ConnectedDrive, Navigation System Professional 10.25 inci dan instrumen bersaiz 12.3 inci. Reka bentuknya yang rapi diserlahkan lagi melalui gril ‘kidney’ bersalut krom serta unsur krom terpilih yang menghiasi bampar hadapan.

Di bahagian belakang pula BMW 520i Luxury baharu tampil dengan Lampu LED Adaptif, Lampu kabus LED dan kemasan tip ekzos krom. Sedan bisnes terunggul ini turut mengenakan roda 18 inci V-spoke beraloi ringan yang baharu melalui penggayaan 684 dengan tayar ‘run-flat’, lengkap dengan indikator tayar pancit.

Ruang kokpik serba hitam.

Ruang kokpik serba hitam.

BMW 520i Luxury menggunakan enjin 2.0L TwinTurbo empat-silinder sebaris dan mampu menghasilkan sebanyak 184 hp serta 290 Nm tork. Jentera ini mampu memecut dari 0-100 km/j dalam masa 7.8 saat dengan kelajuan maksimum pada 235 km/j. Kadar penggunaan bahan apinya pula ialah 6.2 l/100 km dengan pembebasan sisa pembakaran Co2 sebanyak 141 g/km.

Bagi ciri keselamatan dan kelengkapan lainnya, ia menawarkan senarai yang sama seperti pada BMW 530e M Sport. BMW 520i Luxury dijual pada harga RM328,800 dengan pilihan tawaran warna Black Sapphire, Glacier Silver, Imperial Blue, Alpine White.

Kedua-dua sedan ini juga ditawarkan dengan pakej pemilikan premium BMW Malaysia, yang merangkumi antaranya jaminan lima tahun tanpa had perbatuan serta program servis berjadual percuma, program jaminan tayar selama dua tahun, bantuan tepi jalan BMW serta aplikasi pintar BMW Group Loyalty+ dan BMW White Card.

2

2Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge