Allianz Motorcycle Plus lindungi penunggang motosikal

Allianz Motorcycle Plus lindungi penunggang motosikal

  • May 21, 2019
  • 0 comments

ALLIANZ General Insurance Company (Malaysia) Bhd, cabang insurans am Allianz Malaysia Bhd, melancarkan insurans motosikal yang pertama bagi motosikal di bawah 245cc, Allianz Motorcycle Plus, meliputi perlindungan ke atas motosikal dan penunggang bermula Mei tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Allianz Malaysia Berhad, Zakri Khir berkata, perlindungan insurans itu terdiri daripada dua kategori iaitu Allianz Motorcycle Plus (komprehensif) dan Allianz Motorcycle Plus (pihak ketiga sahaja).

Allianz Motorcycle Plus menawarkan perlindungan meliputi kemalangan sebanyak RM5,000 bagi kematian dan hilang upaya kekal, pendapatan hospital sebanyak RM50 sehari sehingga 60 hari serta perlindungan insurans khas jumlah penuh bagi semua keadaan bahaya seperti banjir dan tanah runtuh.

Manakala Allianz Motorcycle Plus pula menawarkan perlindungan kemalangan sebanyak RM5,000 bagi kematian dan hilang upaya kekal serta pendapatan hospital sebanyak RM50 sehari sehingga 60 hari tanpa sebarang premium tambahan.

“Produk dan perkhidmatan yang ditawarkan tidak boleh dikawal dan disediakan hanya untuk pengukuhan jenama, ia perlu berguna dan memenuhi tujuan melindungi serta memenuhi kehendak pelanggan.

“Menurut Statistik Keselamatan Jalan Raya JKJR 2018 menunjukkan kira-kira 13.6 juta motosikal berada di jalan raya pada tahun lalu dan menjadi punca utama kemalangan maut. Jadi adalah penting untuk mereka dilindungi insurans.

“Setakat ini, insurans motosikal di negara ini hanya melindungi kenderaan, bukan penunggang,” katanya pada sidang media semasa majlis pelancaran mudah Allianz Motorcycle Plus di Bangsar, Kuala Lumpur, baru-baru ini.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge