Ringgit ditutup rendah berbanding dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar AS

Gambar hiasan. Foto Bernama

Gambar hiasan. Foto Bernama

RINGGIT ditutup rendah hari ini berbanding dolar AS, seiring mata wang negara pesat membangun yang lain, berikutan pelabur memilih dolar AS didorong oleh kebimbangan terhadap prospek ekonomi global dan menjelang penerbitan data AS lewat minggu ini yang mungkin mempengaruhi prospek kadar faedah Amerika Syarikat.

Pada 6 petang, ringgit mencecah paras terendah dalam 26 tahun kepada 4.7280/7335 berbanding dolar AS 4.7160/7210 ketika ditutup pada Jumaat dan berbanding paras terendah yang dicapai pada 1998.

Pengarah Urusan SPI Asset Management, Stephen Innes berkata, pasaran pertukaran mata wang asing global diniagakan dalam keadaan berhati-hati menjelang penerbitan data penting ekonomi AS, yang mungkin mempengaruhi prospek penurunan kadar faedah Amerika Syarikat pada Mac.

Ketua Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd, Mohd Afzanizam Abdul Rashid menyatakan bahawa kadar inflasi keseluruhan Malaysia yang dikeluarkan hari ini, meningkat sebanyak 2.5 peratus pada 2023, lebih rendah daripada 3.3 peratus yang dicatatkan pada 2022.

Sumber