Lima syarikat telekomunikasi komited rapatkan jurang digital

Lima syarikat telekomunikasi komited rapatkan jurang digital

PENYEDIA perkhidmatan telekomunikasi komited dalam usaha menyokong rangka kerja Ekonomi Madani kerajaan menerusi ketersambungan dan peranti berpatutan serta terus bekerjasama rapat untuk merapatkan lagi jurang digital.

Dalam kenyataan bersama hari ini, lima syarikat terbabit iaitu CelcomDigi Bhd (CelcomDigi), Maxis Bhd (Maxis), Telekom Malaysia Bhd (Unifi Mobile), U Mobile Sdn Bhd (U Mobile) dan YTL Communications Sdn Bhd (Yes), turut menyambut baik pengumuman kerajaan mengenai Pakej 5G Rahmag dan Insentif Pasca Bayar Rahmah Penjawat Awam bersempena Bulan Kebangsaan.

“Pakej 5G Rahmah dan Insentif Pasca Bayar Rahmah Penjawat Awam akan dilancarkan pada 31 Ogos, 2023. Sehubungan itu, para pelanggan dinasihatkan untuk melihat pakej yang disediakan di laman sesawang pihak pengendali perkhidmatan,” kata syarikat terbabit.

Pada Isnin, Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil mengumumkan bahawa penjawat awam akan menikmati rebat RM10 sebulan bagi langganan pakej pascabayar masing-masing menerusi Insentif Pascabayar Rahmag Penjawat Awam berkuat kuasa 31 Ogos, 2023.

Selain itu, bersempena dengan Bulan Kebangsaan, Fahmi berkata, Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), syarikat penyedia perkhidmatan telekomunikasi serta dua syarikat pengeluar peranti iaitu Samsung Malaysia dan Honor Malaysia juga menawarkan Pakej 5G Rahmah juga bermula pada 31 Ogos ini. – Bernama

Sumber