Lagu “Pembunuh Malam” meraih gelaran Juara Lagu Terbaik dalam Pentas Akhir Anugerah Lagu Indie 2023

Pada 8 Mac 2024 di Spacerubix, acara puncak Pentas Akhir Anugerah Lagu Indie 2023 (#ALI2023) menyaksikan persembahan memukau dari 15 finalis yang diklasifikasikan dalam tiga kategori berbeza – Pop, Rock, dan HipHop – semalam.

Lunar yang membawakan lagu berjudul “Pembunuh Malam”, sebuah lagu ciptaan Hazeeq Hilman dan Muhd Haziq dalam kategori Pop telah tampil sebagai Juara Lagu Terbaik Anugerah Lagu Indie 2023 serta berjaya merangkul hadiah tunai keseluruhan berjumlah RM20,000 (RM5,000 daripada Anugerah Pop Terbaik dan RM15,000 daripada AnugerahLagu Terbaik).

Selain daripada Anugerah Lagu Terbaik, anugerah lain yang dipersembahkan adalah persembahan terbaik, dan juga anugerah bagi ketiga-tiga kategori. Dalam Top 5 kategori Pop, “Pembunuh Malam” telah menewaskan empat lagu lain iaitu “Pura”, “Stargazing”,“Luka” dan “Derana” serta merangkul gelaran Anugerah Pop Terbaik.

Dalam Top 5 kategori Rock pula, “Souled Out” tampil sebagai Juara Anugerah Rock Terbaik menewaskan “Jiwa (Takhta Milik Kita)”, “In The Haze”, “Inti Sari” dan “Terra Luna”.

Manakala dalam Top 5 kategori HipHop, “LXF” merangkul Juara Anugerah HipHop Terbaik menewaskan “Ice Cold Castle”, “Candy Mind”, “Gard O Gard” dan “Mimpi Untuk Semalam”.

Senarai penuh Juara Anugerah Lagu Indie 2023 adalah seperti berikut:

Kategori & Hadiah ALI2023                                                                             Juara

Anugerah Lagu Terbaik                                                           Pembunuh Malam
RM15,000 + Trofi                                                                            Komposer: Hazeeq Hilman & Muhd Haziq
Lirik: Hazeeq Hilman & Muhd Haziq
Artis: Lunar

Anugerah Persembahan Terbaik                                      Stargazing
RM5,000 + Trofi                                                                              Komposer: Odelia Tirza                                                                                                                                                                          Lirik: Odelia Tirza
Artis: Odelia Tirza

Anugerah Rock Terbaik                                                        Souled out
RM5,000 + Trofi                                                                              Komposer: Vota
Lirik: Vota
Artis: Vota

Anugerah Pop Terbaik                                                               Pembunuh Malam
RM5,000 + Trofi                                                                               Komposer: Hazeeq Hilman & Muhd Haziq
Lirik: Hazeeq Hilman &
Artis: Lunar

Anugerah HipHop Terbaik                                                   LXF                                                   
RM5,000 + Trofi                                                                              Komposer: Sabbala, Rahhh5kaki,
Issa Goodmusic, Jaymhd7, A.D.K.,
Zemo, Benzooloo, Danye, Rebel
Asia & Dj Ruckes
Lirik: Sabbala, Rahhh5kaki, Issa
Goodmusic, Jaymhd7, A.D.K.,
Zemo, Benzooloo, Danye, Rebel
Asia & Dj Ruckes
Artis: LXF

Ahmed Faris Amir, Penerbit Eksekutif Anugerah Lagu Indie berkata, “Tahniah saya ucapkan kepada semua finalis yang telah memberikan persembahan terbaik mereka di Pentas Akhir sebentar tadi. Kesemua 15 persembahan yang dipertontonkan telah berjaya membuktikan bahawa penggiat muzik indie juga lebih daripada mampu untuk menghasilkan lagu yang berkualiti. Sebagai sebuah platform yang dicipta khusus untuk meraikan bakat-bakat indie tempatan yang kreatif, saya berharap agar Anugerah Lagu Indie dapat diteruskan lagi bagi memberi inspirasi kepada penggiat muzik indie untuk terus menghasilkan karya yang berkualiti serta kompetitif dalam arena muzik.”

“Saya ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pihak yang telah menyokong dan menjayakan Anugerah Lagu Indie musim keempat ini, terutamanya seluruh tenaga produksi #ALI2023, Kementerian Belia dan Sukan menerusi Rakan Muda (Rakan Muzik), Rakita 107.9, Honda Motorcycle Malaysia, 1901 Hot Dog dan rakan-rakan media yang bersama-sama menyokong semangat Anugerah Lagu Indie iaitu Music Addicts, Relevan, Media Variasi, Selebriti Online, Medialah!, Malaysia Music Scene, Malaya Roll, Big Media Works, Malaysia Tribune, Writer’s Daily, LUAS, dan Pocket News Media, serta Rakan Kerjasama Anugerah Terpaling Platinum CIK, Yoodo,” tambah beliau lagi.

Selain daripada persembahan finalis, penonton juga telah disajikan dengan persembahan ‘Tribute Butterfingers’ oleh Leaism dengan lagunya “Epitome”, “Chemistry”, “Ngilu”, “1000 tahun”, “Mati Hidup Kembali”, dan persembahan penutup oleh Bunkface dengan lagu mereka “Silly Lilly”, “Situasi” dan “Malam Ini Kita Punya”.

Anugerah Lagu Indie musim kali ini juga membariskan juri-juri professional yang terdiri daripada AG Coco, Wing Meng, Juwita Suwito, Roshan Jamrock, Edwin Raj, Ariana Adnan, dan Diandra Arjunaidi.

Untuk maklumat penuh mengenai keputusan Pentas Akhir Anugerah Lagu Indie, sila layari laman media sosial @anugerahindie atau tonton di Youtube Anugerah Lagu Indie.

Tentang Anugerah Lagu Indie

Anugerah Lagu Indie (ALI) adalah Rancangan Anugerah Indie Malaysia sendiri untuk mengiktiraf sumbangan bakat-bakat muda dalam komuniti tempatan dan industri muzik indie. “Muzik Indie” merujuk kepada muzik yang diterbitkan secara bebas (karya sendiri) tanpa sebarang ikatan dengan label rakaman komersial dari proses penulisan, rakaman hingga penerbitan lagu. ALI terbukti menjadi batu loncatan untuk artis indie ke peringkat yang lebih tinggi. Salah seorang pemenang ALI, “Pelukan Angkasa” oleh SOG dan Shila Amzah memenangi AJL 2022; dan Late Night Frequency yang memenangi ALI 2022 memenangi satu kategori dalam AIM 2022.