Kuasa nuansa hitam, putih – Sinar Harian

Kuasa nuansa hitam, putih – Sinar Harian

BIARPUN trend fesyen sentiasa berubah mengikut peredaran zaman khususnya menyaksikan kemunculan palet warna baharu, tetapi nuansa hitam dan putih tetap menjadi pilihan.

Bermula dari musim sejuk, luruh, bunga sehingga musim panas, dua rona berkenaan sering diangkat mewarnai item fesyen ditawarkan baik oleh kumpulan pereka tempatan mahupun antarabangsa.

Sememangnya pilihan padanan pakaian dalam rona hitam dan putih tidak pernah gagal menyerlahkan gaya yang kemas, ringkas dan meyakinkan kepada si pemakai.

Konsep monokromatik, reka corak bintik polka, petak, struktur jalur, grid, geometrik, blok warna dan cetakan menegak serta serong antaranya memberi ilusi optikal menarik pada potongan badan.

Dalam konteks fesyen, warna hitam dan putih sememangnya membantu menjadikan bentuk badan tampak menarik, langsing dan menyembunyikan kekurangan dimiliki.

FAIZAL

FAIZAL

Pada masa sama, jika bijak menggayakannya, wanita berpeluang kelihatan kontemporari, muda dan segar.

Jadi bukan sesuatu yang menghairankan apabila wanita Malaysia antaranya menyifatkan hitam dan putih adalah warna selamat sehingga mendorong mereka menyarungkan busana nuansa terbabit tatkala menghadiri majlis rasmi ataupun kasual.

Monokromatik rona hitam dan putih sememangnya trend klasik malar segar yang sentiasa mendominasi pilihan dalam berpakaian.

Ia cukup mudah digayakan kerana keseimbangan kombinasi hitam dan putih memberi impak positif pada si pemakai.

Rona hitam dan putih juga simbol wanita klasik yang tegas dan rapi dalam berpenampilan.

Sehubungan itu, sempena segmen Diari Fesyen minggu ini, saya paparkan tip ideal untuk mempraktikkan konsep suai dan padan kombinasi hitam dan putih.

Inisiatif berkenaan mampu membuatkan pembaca kelihatan hebat pada siang dan malam hari. Selamat mencuba!.

1 Kontemporari

Padanan hitam dan putih menyerlahkan gaya kontemporari yang bersahaja, memikat, anggun dan penuh ketrampilan. Perlu diingatkan, tambahan warna lain akan mengurangkan impak keseluruhan. Oleh itu, jika bahagian leher ingin tambahan aksesori, maka pilih rekaan yang unik rona hitam atau putih.

Sementara itu, sebagai pelengkap gaya, padankan kasut hitam atau putih atau kombinasi dua warna tersebut. Konsep solekan pula tidak perlu berlebihan dan hanya fokus pada kening dan kontur struktur tulang wajah.

2 Suai dan padan

Bagi mendapatkan gaya ceria praktikkan kombinasi polos dan bercorak. Sebagai contoh, suai dan padan skirt atau seluar bercorak hitam atau putih bersama blaus rona polos hitam.

Selain itu, wanita juga boleh mencuba padanan blaus bercorak hitam dan putih dengan skirt atau seluar polos hitam atau putih. Jika inginkan kelainan lengkapkan gaya dengan aksesori warna metalik.

3 Pelengkap gaya

Bagi wanita yang gemar memakai busana warna putih secara keseluruhan, mungkin boleh memadankan bersama pelengkap gaya seperti kasut, aksesori, kaca mata, beg, tudung atau skaf rona hitam untuk gaya chic dan urban.

JANGAN bimbang untuk menggayakan dres yang menggabungkan nuansa hitam dan putih.

JANGAN bimbang untuk menggayakan dres yang menggabungkan nuansa hitam dan putih.

Pada masa sama, mengaplikasikan konsep suai padan blaus, skirt, seluar atau gaun warna hitam dengan aksesori putih. Mudah bukan!

4 Suntikan jean biru

Kombinasi hitam dan putih bukan hanya hebat digayakan dari hujung rambut ke hujung kaki, tetapi turut menyerlah apabila dipadankan jean biru.

5 Aksesori bold

Bagi menggayakan aksesori berani (bold) cuba padankan bersama blaus corak sederhana atau sebagai alternatif pilih blaus bintik polka dan skirt jalur yang kedua-duanya warna hitam dan putih.

6 Kuasa warna natural

Jika ingin menerapkan warna lain bersama padanan busana hitam dan putih, maka pilihan yang tepat adalah rona semula jadi seperti coklat, perang atau metalik pada skaf, beg atau kasut.

7 Hitam itu anggun

Warna hitam dan putih dengan ciri-ciri potongan, garisan kemas atau siluet yang mantap, kekal diminati kerana keistimewaannya menjadikan sesiapa sahaja kelihatan anggun.

KOMBINASI kardigan dan dres polos hitam serta putih menyuntik penampilan kasual.

KOMBINASI kardigan dan dres polos hitam serta putih menyuntik penampilan kasual.

Sumber