Kadar tukaran bukan barometer kesihatan ekonomi Malaysia

Kadar tukaran bukan barometer kesihatan ekonomi Malaysia

PERGERAKAN turun naik ringgit berbanding dolar AS tidak seharusnya dijadikan barometer bagi menentukan tahap kesihatan ekonomi Malaysia, kata Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus.

Beliau berkata, penyusutan nilai ringgit disebabkan oleh pengukuhan dolar AS berikutan pengetatan agresif dasar monetari Rizab Persekutuan AS (Fed), dan aliran menurun ini turut berlaku pada mata wang utama dan di peringkat serantau.

“Ia tidak bermakna ekonomi Malaysia lemah dan kita dalam krisis.

“Jika begitu, adalah sangat mudah untuk menggunakan kadar pertukaran mata wang sebagai barometer bagi menggambarkan kesihatan ekonomi tanpa melihat petunjuk-petunjuk lain,” katanya pada sidang akhbar mengenai keputusan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) bagi suku ketiga di sini pada Jumaat.

Nor Shamsiah berkata setakat ini, ringgit telah menyusut sebanyak 11.2 peratus berbanding dolar AS, sejajar dengan trend serantau, sambil menambah prestasi ringgit juga perlu dinilai secara kolektif berbanding mata wang rakan perdagangan utama Malaysia.

Kadar pertukaran efektif nominal ringgit atau kadar pertukaran efektif nominal (NEER) merekodkan susut nilai yang lebih kecil sebanyak 2.0 peratus.

“Memandangkan risiko global yang berterusan dan hala tuju dasar monetari AS yang diunjurkan, kekuatan dolar AS mungkin berterusan untuk beberapa tempoh lagi.

“Memandangkan ketidaktentuan luaran ini semakin surut dengan perlahan, ringgit harus menyesuaikan diri untuk mencerminkan asas-asas ekonomi,” katanya.

Gabenor bank pusat itu menambah, pembaharuan struktur yang tegas juga akan meningkatkan keyakinan terhadap prospek pertumbuhan Malaysia, yang akhirnya akan menyokong peningkatan sebenar dalam kadar pertukaran.

Beliau menyatakan bahawa KDNK telah berkembang selama empat suku berturut-turut sejak suku ketiga 2021, dengan kadar pengangguran terus menurun selama 14 bulan berturut-turut kepada 3.6 peratus pada September daripada 4.8 peratus pada Julai 2021.

Prestasi kewangan syarikat dan perniagaan juga kekal sihat dan orang ramai terus berbelanja, manakala petunjuk seperti jualan runcit dan kereta telah melebihi tahap prapandemik.

Sistem perbankan kekal berdaya tahan dan pertumbuhan pembiayaan pula kekal menyokong aktiviti ekonomi, tambah beliau.

“Ini jelas sekali yang Malaysia tidak berada dalam krisis ekonomi. Walaupun begitu, kita akui masih terdapat beberapa bahagian ekonomi kita yang masih belum kembali kepada tahap prapandemik,” katanya.

Impak kejatuhan nilai ringgit

Nor Shamsiah Yunus berkata, kejatuhan nilai ringgit akan memberi kesan kepada kos import, tetapi beliau memberi jaminan bahawa hanya 8.0 peratus daripada import adalah barangan pengguna.

Namun impak susut nilai ringgit ke atas inflasi mungkin lebih tinggi dalam tempoh semasa kerana persekitaran kos yang tinggi masih berpanjangan, tambah beliau.

Kadar pertukaran juga cenderung lebih kukuh untuk barangan makanan segar yang diimport secara langsung, seperti daging lembu, walaupun item ini mempunyai kesan yang agak kecil dalam bakul indeks harga pengguna (IHP), katanya.

“Selain kadar pertukaran mata wang, harga makanan juga dipengaruhi oleh faktor global dan domestik lain yang lebih dominan, seperti bahan mentah, logistik, dan kos buruh.

“Harga komoditi global yang sederhana baru-baru ini telah membantu mengurangkan kos input dan mengimbangi kesan susut nilai tukaran mata wang terhadap harga makanan. Ini menyumbang kepada momentum yang rendah dalam inflasi makanan bagi beberapa bulan kebelakangan ini,” katanya.

Namun begitu, beliau berkata, memandangkan persekitaran kos masih tidak menentu, harga pengguna boleh kekal tinggi walaupun terdapat trend penurunan harga komoditi global.

Faktor luaran kekal terurus

Gabenor bank pusat itu berkata, penyusutan nilai ringgit berbanding dolar AS telah membawa kepada nilai aset mata wang asing yang lebih tinggi, memberi sokongan kepada kedudukan luar Malaysia.

Beliau berkata, risiko daripada hutang luar negara dalam mata wang asing sebahagian besarnya dapat dikawal, kerana kira-kira 68 peratus daripada hutang sama ada tertakluk kepada perlindungan yang berhemat atau mengikut terma-terma yang fleksibel.

“Sebagai contoh, sehingga akhir September 2022, hutang luar bank dalam negeri menyumbang hanya 7.7 peratus daripada jumlah pembiayaan. Bank perlu mematuhi piawaian berhemat pengurusan kecairan.

“Selain itu, aset kecairan mata wang asing yang cukup besar adalah mencukupi untuk menampung sehingga 2.6 kali ganda hutang luar negeri dalam mata wang asing berisiko yang lebih terdedah kepada risiko pengeluaran dan pusing ganti,” katanya.

Aset luar mata wang asing Malaysia kekal besar dan mencukupi untuk menampung sehingga 2.1 kali liabiliti luar mata wang asing.

Pada masa ini, 31.5 peratus daripada hutang luar negeri korporat adalah dalam bentuk pinjaman dalam kumpulan, yang secara amnya mengikut terma fleksibel dan konsesi. – Bernama

Sumber