Miti, Microsoft berkolaboratif tubuhkan pusat kecerdasan buatan bagi industri masa depan

Miti, Microsoft berkolaboratif tubuhkan pusat kecerdasan buatan bagi industri masa depan

Spread the love

SELARAS dengan matlamat Malaysia untuk menjadi destinasi industri berteknologi tinggi menjelang 2025, Mimos Bhd (Mimos), agensi di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) dan Microsoft menubuhkan pusat Kecerdasan Buatan (AI) di Malaysia yang dinamakan Pusat Kecerdasan Buatan bagi Industri Masa Depan (CAIFI).

Kerjasama strategik itu menandakan komitmen kedua-dua pihak untuk mempercepatkan peralihan negara ke arah pengkomputeran awan sekali gus meletakkan Malaysia sebagai negara pertama digital seperti yang disusun mengikut Dasar Kebangsaan Mengenai Industri 4.0.

Perkongsian antara Mimos dan Microsoft telah diumumkan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Darell Leiking semasa lawatannya ke ibu Pejabat Microsoft di Redmond, Amerika Syarikat sebagai sebahagian daripada Misi Perdagangan dan Pelaburan Kementerian, baru-baru ini.

Menerusi satu kenyataan, Darell berkata, CAIFI akan menjadi platform terhadap inisiatif pembangunan keupayaan dalam melaksanakan dasar-dasar kerajaan dan alat yang diperlukan bagi meningkatkan kecerdasan dan memanfaatkan teknologi moden AI di Malaysia.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge