DOLLA bersedia untuk meneruskan kerjaya mereka.

DOLLA bersedia untuk meneruskan kerjaya mereka.

Syasya – Berpakaian warna merah

Peminat kumpulan gadis Malaysia Dolla terkejut apabila kumpulan itu mengumumkan bahawa ahli Syasya telah meninggalkan kumpulan itu. Syasya, 23 tahun, yang nama penuhnya Noor Syasya Afiqah Shahrizal, baru sahaja membuat keputusan untuk berpisah dengan kumpulan M-pop DOLLA atas sebab peribadi.

DOLLA, ciptaan Universal Music Malaysia 2019, memulakan kerjaya pada 20 Mac 2020, dalam industri muzik dengan single pertama mereka, “DOLLA Make You Wanna.” Enam lagu telah diterbitkan oleh kumpulan itu setakat ini, termasuk lagu hits “Impikan,” “BAD,” dan album terbaru mereka, “New Classic,” yang dikeluarkan pada November 2023.

DOLLA telah menjadi penerima beberapa anugerah dan pengiktirafan sepanjang kerjaya mereka setakat ini, termasuk ‘Kumpulan/Duo Paling Popular’ (Kumpulan/Duo Meletop Teratas) di Anugerah Meletop Era 2021, ‘Kumpulan/Kolaborasi Paling Popular’ (Kolaborasi). /Artis Berkumpulan Popular) pada Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-35, (ABPBH35) dan Lagu Tergempak Trending dan Video Muzik Tergempak di Anugerah Gempak Most Wanted 2023. “Walaupun kami menerima berita ini dengan berat hati, kami menghormati keputusan Syasya, dan teruskan mendoakan yang terbaik dalam perjalanannya,” kata Kim Lim, Pengarah Urusan Universal Music Malaysia.

 

Kumpulan DOLLA

“Melangkah ke hadapan, Angel, Sabronzo, dan Tabby akan meneruskan kerjaya DOLLA, mengekalkan tumpuan kami kepada peminat tempatan dan antarabangsa – Kami telah membuat beberapa rancangan untuk mengembangkan kerjaya DOLLA di pasaran Asia Tenggara, dan kami akan terus berusaha ke arah mencapai matlamat kami.” “Kami sudah tentu sedih dengan situasi ini, tetapi sebagai satu kumpulan, kami menyokong keputusan Syasya dan kekal di sini untuknya,” kata Tabby.

“Ikatan yang kami bina selama bertahun-tahun dalam kerjaya kami adalah kuat, dan kami terus melihat Syasya sebagai keluarga kami,” tambah Angel, merumuskan persahabatan antara ahli DOLLA. “Kami bertiga komited untuk meneruskan laluan dan pencapaian DOLLA, dan akan terus bekerja keras. Kami berharap kami dapat terus membuat semua orang bangga,” kata Sabronzo, mengenai rancangan masa depan DOLLA.

Pada Mac 2024, DOLLA dipilih untuk mewakili Malaysia dalam rancangan realiti Cina ‘Show It All’, yang diterbitkan oleh Lay Zhang, ahli kumpulan K-pop superstar EXO. Rancangan ini menampilkan beberapa kumpulan gadis dari seluruh dunia sebagai tetamu, dan kini disiarkan di MangoTV, salah satu penyiar televisyen utama China. Universal Music Malaysia mengharapkan sokongan berterusan peminat dan ahli media DOLLA, dan terima kasih kepada semua orang atas sokongan yang ditunjukkan selama ini sepanjang kerjaya mereka.