Bells Palsy gejala muka senget

Bells Palsy gejala muka senget

  • April 29, 2019
  • 0 comments
Apakah tanda-tanda bells palsy?

Gejala boleh termasuk:

Drooping satu mata dan satu sudut mulut (senget)

Satu mata yang tidak akan ditutup sepenuhnya

Sesetengah orang dengan bells palsy juga kehilangan keupayaan untuk merasakan di hadapan lidah mereka. Dan sesetengah menjadi sensitif terhadap bunyi-bunyi kuat di sebelah yang terjejas

Adakah ujian untuk bells palsy?

Tidak ada ujian. Tetapi doktor sepatutnya dapat memberitahu jika anda memilikinya dengan mempelajari gejala anda dan melakukan peperiksaan. Walau bagaimanapun, doktor mungkin mengarahkan ujian untuk memeriksa sama ada anda mempunyai masalah perubatan yang berbeza yang boleh dikelirukan dengan bells palsy.

Perlukah berjumpa doktor ?

Ya. Jika anda mempunyai sebarang gejala bells palsy, berjumpa dengan doktor anda. Rawatan yang berkesan ada, tetapi mereka berfungsi dengan berkesan jika anda memulakannya rawatan awal selepas gejala bermula.

Bagaimana pesakit bells palsy dirawat?

Rawatan termasuk:

Perlindungan untuk mata anda – palsy Bells kadang-kadang menjadikannya mustahil untuk menutup salah satu mata anda. Jika itu berlaku, sangat penting agar anda sentiasa lembap dan dilindungi. Jika tidak mata anda boleh rosak. Doktor anda mungkin memberikan eyedrop untuk melindungi mata anda. Anda juga harus memakai kacamata atau cermin mata pada siang hari, dan patch mata pada waktu malam.

Ubat untuk mengurangkan keradangan dan pembengkakan – Ramai orang dengan bells palsy mendapat ubat yang dipanggil steroid. Ini bukanlah atlet steroid yang sama untuk membina otot. Steroid ini membantu menurunkan bengkak yang sering menyebabkan bells palsy.

Ubat-ubatan yang membantu melawan virus – Bengkak yang menyebabkan bells palsy seolah-olah dicetuskan oleh virus. Atas sebab ini, sesetengah orang mendapat “ubat antivirus,” yang membantu mereka melawan jangkitan.

Adakah wajah saya akan kembali normal?

Mungkin. Kebanyakan orang dengan bells palsy mula menjadi lebih baik dalam masa tiga minggu apabila gejala mereka bermula. Tetapi ia boleh membawa sehingga enam bulan untuk mendapatkan sepenuhnya kembali kehidupan normal. Sesetengah orang tidak pulih sepenuhnya. Mereka boleh mempunyai beberapa kelemahan di wajah mereka yang tidak pernah hilang.

**Penulis ialah Medical Specialist, Hospital Tuanku Fauziah, Kangar Perlis

Sumber: http://jknperlis.moh.gov.mySumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge