PULAU PINANG HOS DUNIA PERSATUAN PENGIKLANAN ANTARABANGSA (IAA) KE-45 KONGRES

PULAU PINANG HOS DUNIA PERSATUAN PENGIKLANAN ANTARABANGSA (IAA) KE-45 KONGRES

Kongres Dunia Persatuan Pengiklanan Antarabangsa (IAA) edisi ke-45 dijadual diadakan di Pulau Pinang dari 06 hingga 08 Mac 2024 dengan jangkaan ketibaan 2,000 perwakilan dari 26 negara. Sejak 1938, Persatuan telah membina kehadiran global yang kukuh dengan lebih 4,000 ahli, menyokong misi utama yang antara lain, bertunjangkan pada promosi ucapan komersial.

Tema ini bertujuan untuk membina semula jenama, manusia dan perniagaan melalui kreativiti dan teknologi dalam bidang perdagangan dan industri, kehidupan sihat yang mampan, pelancongan pengalaman dan pendidikan. “Saya yakin bahawa Kongres Dunia akan merangsang lebih banyak peluang untuk pelaburan kepada Negeri dan dalam memacu pertumbuhan ekonomi yang lebih besar,” kata Ketua Menteri ChowKon Yeow.

Kongres Dunia IAA diunjurkan menjana RM12.553 juta Anggaran Kesan Ekonomi kepada Pulau Pinang, dengan anggaran RM1.5 juta Yuran Bilik akan dikutip sepanjang acara itu. Acara selama 3 hari itu juga akan menyaksikan agenda aktiviti pra-Kongres. Biro Pameran dan Konvensyen Pulau Pinang akan bersikap selektif dalam proses pembidaan dan pemilihan acara akan datang.

Kongres Dunia Persatuan Arkitek dan Jurutera Antarabangsa (IAA) ke-45 akan diadakan di Pulau Pinang, Malaysia, selepas pertempuran selama empat tahun menentang destinasi lain yang lebih terkenal di dunia. IAA berhasrat untuk menubuhkan Cawangan Pulau Pinang dengan Ketua Menteri Chow Kon Yeow sebagai penaungnya, untuk mengukuhkan kehadirannya melalui acara tempatan dan serantau dengan sokongan padu daripada Kerajaan Negeri, universiti dan industri tempatan.