Indeks Kos Bahan Binaan meningkat di antara 4.4 peratus dan 18.5 peratus pada Jun 2022

Indeks Kos Bahan Binaan meningkat di antara 4.4 peratus dan 18.5 peratus pada Jun 2022

SIARAN KERJA BANGUNAN DAN PEMBINAAN STRUKTUR JUN 2022 baru sahaja diterbitkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia. Penerbitan ini merangkumi bar keluli mengikut kategori bangunan dan wilayah, Indeks Kos Pembinaan (IKB) tanpa bar keluli, dan indeks harga unit bahan binaan utama.

Ketua Perangkawan Malaysia dalam satu kenyataan hari ini mendedahkan bahawa indeks Kos Bahan Binaan (IKB) bagi semua kategori bangunan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Jun 2022 meningkat berbanding tahun sebelumnya. Untuk jangka masa, indeks kos pembinaan meningkat di Sarawak antara 6.0 dan 23.3 peratus, antara 0.3 dan 15.8 peratus di Sabah, dan antara 5.5 dan 18.9 peratus di Semenanjung Malaysia.

Terdapat peningkatan dalam semua kategori bangunan untuk IKB dengan bar keluli untuk seluruh Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Bangunan (Konkrit Bertetulang) 5 Tingkat dan Lebih (Untuk Pejabat) di Selangor, W.P. Kuala Lumpur, Melaka & Negeri Sembilan, Johor, dan Pahang merupakan kategori bangunan di Semenanjung Malaysia yang menyaksikan pertumbuhan paling banyak. Struktur Kerangka Besi 1 Tingkat (Menara sahaja) di Kota Kinabalu dan Sandakan merupakan jenis bangunan di Sabah yang mempunyai pertumbuhan paling banyak. Sebaliknya, Cerucuk Konkrit Bertetulang di Miri, Sarawak, menyaksikan pertumbuhan terbesar.

IKB tanpa bar keluli meningkat antara 5.5 dan 13.2 peratus bagi semua jenis bangunan di Semenanjung Malaysia jika dibandingkan mengikut keluasan. Bangunan (Konkrit Bertetulang) 5 Tingkat dan Lebih (Untuk Pejabat) di Pahang dan Bangunan (Konkrit Bertetulang) 5 Tingkat dan Lebih (Untuk Pejabat) di Terengganu & Kelantan merupakan jenis bangunan di Semenanjung Malaysia yang menyaksikan pertumbuhan terbesar. Di Sabah, bangunan jenis Rangka Besi 1 Tingkat (Menara sahaja) di Kota Kinabalu mengalami pertumbuhan terbesar. IKB tertinggi di Sarawak tanpa palang keluli ialah bangunan rangka besi satu tingkat di Miri.

Di Malaysia, indeks harga bahan binaan telah meningkat dari Jun 2021 hingga Jun 2022 sebanyak 4.4 peratus, atau 18.5 peratus. Bahagian keluli dan logam di Perak, Selangor, W.P. Kuala Lumpur, Melaka dan Negeri Sembilan, serta bahagian keluli dan logam di Pahang, menyaksikan pertumbuhan terbesar di Semenanjung Malaysia (29.8% berbanding 28.5% untuk besi dan 28.5 berbanding 29.8% untuk bahagian keluli dan logam) (28.3 peratus ). Di Sabah, barangan besi di Kota Kinabalu mempunyai indeks harga tertinggi bagi setiap unit bahan binaan, diikuti kaca di Kuching dan besi di Miri di Sarawak (23.4 peratus).

Bahagian keluli & logam dan cat di Pahang meningkat 3.9 peratus (Mei 2022: 3.2 peratus) dan 2.9 peratus (Mei 2022: 2.4 peratus) mengikut perbandingan bulanan mengikut bahan binaan dan lokasi yang dipilih. Bahan binaan untuk lantai dan dinding juga meningkat 3.9 peratus di Terengganu dan Kelantan (Mei 2022: 4.0 peratus ). Hampir seluruh Semenanjung, Sabah, dan Sarawak juga menunjukkan peningkatan dalam Mound. Bahan binaan lain, bagaimanapun, kekal sama di beberapa tempat. Di Pulau Pinang, Kedah & Perlis, Perak, Pahang, Terengganu, Kota Kinabalu, dan Kuching, antara bahannya ialah papan lapis dan bahan bumbung.

Selain itu, semua wilayah menyaksikan peningkatan dalam indeks kayu sebanyak 1.3 peratus berbanding 0.5 peratus pada Mei 2022. Peningkatan kos kayu dari Januari hingga Mac 2022, yang berlaku berikutan operasi pembalakan yang kurang disebabkan oleh cuaca semasa. keadaan, menyebabkan indeks berubah. operasi log lebih mencabar. Disebabkan ini, stok dan bekalan kayu pasaran tempatan telah berkurangan, dan kadar permintaan untuk sumber kayu mentah secara tidak langsung telah meningkat.

Ketua Perangkawan Malaysia, Dato’ Sri Dr Mohd Uzir Mahidin turut berkata, “Bahan binaan mencatatkan peningkatan pada Jun 2022 berbanding tahun sebelum. Purata harga seunit besi yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan mycon 60 high tensile deformed bars meningkat 15.9 peratus dengan harga purata RM3,897.11 setiap tan metrik berbanding tahun sebelumnya (Jun 2021: RM3,362 per tan metrik). Sementara itu, simen pula mencatatkan peningkatan sebanyak 12.2 peratus pada Mei 2022 dengan RM21.05/50 kg berbanding RM18.66/50 kg pada Jun 2021. Namun begitu, peningkatan harga bagi kedua bahan ini adalah lebih perlahan berbanding bulan sebelumnya. Selain daripada itu, bahan- bahan binaan lain seperti papan lapis, kayu, kaca, batu bata & dinding, bahan bumbung dan bahan siling juga turut mencatatkan peningkatan. Harga purata bahan binaan yang dinyatakan di dalam IKB adalah merujuk kepada harga purata yang terdapat di outlet yang menjual bahan binaan.”

Menurut anggaran Persatuan Keluli Dunia (WSA) mengenai pengeluaran, jumlah keseluruhan keluli mentah yang dihasilkan secara global pada Mei 2022 untuk 64 negara ialah 169.5 juta tan, pengurangan 3.5% daripada Mei 2021. Dijangka permintaan keluli global akan meningkat dalam 2022 dan 2023, walaupun terdapat ketidakpastian yang disebabkan oleh konflik di Ukraine dan penutupan kerajaan di China. Pada 2022, akan terdapat peningkatan 0.4% dalam jumlah keseluruhan keluli yang digunakan di seluruh dunia, mencapai 1.84 bilion tan. Harga besi dan mineral secara keseluruhan jatuh 5.5% pada Jun 2022, menurut Bank Dunia, dengan pengurangan dalam semua logam utama seperti timah jatuh 11.8%, aluminium jatuh 9.4%, dan nikel menurun 8.6%.

Tinjauan Pasaran Komoditi melaporkan bahawa pada Jun 2022, harga bijih besi jatuh sebanyak 13.4%. Dengan andaian bahawa permintaan domestik China mungkin menyusut, harga bijih besi telah menurun. Ketika China memerangi penyebaran virus Covid-19, industri hartanah negara telah mengalami kelembapan, yang telah memberi kesan kepada penggunaan bijih besi. Walau bagaimanapun, keyakinan baru-baru ini mengenai pelonggaran penalti berkaitan virus dijangka meningkatkan aktiviti ekonomi.

Antara 1 Januari dan 31 Disember 2022, dan antara 15 April dan 30 September 2022, masing-masing, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) akan menjalankan Kajian Pendapatan, Perbelanjaan Isi Rumah dan Kemudahan Asas (HIES/BA) 2022 dan Tahunan. Kajian Ekonomi (AES) 2022. Bantuan responden yang dipilih dalam membantu DOSM mendapatkan maklumat dan keberkesanan tinjauan ini amat dihargai oleh DOSM. Anda boleh mendapatkan maklumat tambahan di www.dosm.gov.my.

Portal DOSM dan laman web di https://bit.ly/PocketStatsS1 2022 kedua-duanya menyediakan akses kepada PocketStats, yang merupakan satu lagi penerbitan statistik ekonomi dan sosial oleh DOSM. PocketStats termasuk maklumat suku tahunan dan tahunan.