‘MUSIC OF THE SOUL: AN EVENING WITH DATO’ SRI SITI NURHALIZA’

‘MUSIC OF THE SOUL: AN EVENING WITH DATO’ SRI SITI NURHALIZA’

Pada 5 dan 6 November 2022, bermula jam 8.45 malam. di Dewan Plenari KLCC, Yayasan Nurjiwa akan menyampaikan persembahan amal khas yang dihoskan oleh penyanyi Dato’ Sri Siti Nurhaliza.

Di www.myticket.asia atau dengan menghubungi talian hotline +603-86050196, tiket berharga RM188, RM288, RM388, RM588, RM788 dan RM1188 kini boleh dibeli.

Bagi memenuhi keperluan kewangan Yayasan Nurjiwa dan meredakan hasrat peminat Siti Nurhaliza untuk melihat penyanyi kesayangan mereka membuat persembahan, konsert dua malam ini mempunyai dua matlamat.

Penghibur jemputan khas persembahan itu ialah Dato ‘Awie, seorang ikon rock negara. Komponen unik persembahan di Dewan Plenary, KLCC, adalah gandingan dua artis ini.

Yayasan Nurjiwa, penerbit pembentangan, berhasrat untuk mencapai matlamat supaya misi kemanusiaan masa depan, khususnya semasa musim banjir, bantuan berterusan kepada Palestin, dan bantuan untuk bencana alam lain dapat dijalankan.

Yayasan Nurjiwa

Yayasan Nurjiwa ialah organisasi bukan untung yang menjalankan aktiviti dermawan. Ia diasaskan pada 21 Ogos 2006.

Penaung dan pengerusi yayasan ini ialah Yang Berbahagia Dato’ Sri Siti Nurhaliza binti Tarudin dan Yang Berbahagia Dato’ Sri Khalid bin Mohamad Jiwa. Bantuan kemanusiaan, bantuan sosial, bantuan bencana, pembangunan modal insan, pertumbuhan rohani, dan pendidikan hanyalah beberapa matlamat di sebalik penubuhan yayasan.

Sejak penubuhannya, yayasan itu telah menjalankan beberapa inisiatif dan bekerjasama dengan Kita Fund untuk menubuhkan Tabung Bantuan Khas untuk Bencana Alam, Palestin dan Covid-19.

Orang ramai kini mempunyai cara untuk menyalurkan sumbangan supaya mereka boleh mengambil bahagian secara sama rata dalam usaha dermawan yayasan itu sejak tabung ini ditubuhkan pada 2020 dan berterusan sehingga hari ini. Dengan pergi ke kita.fund/tabungbantuan YNJCTDK, seseorang boleh menderma.

Yayasan Nurjiwa telah menyediakan sekolah untuk kanak-kanak di Gaza, Palestin, selain melakukan banyak misi bantuan untuk kejiranan, bertindak balas terhadap bencana alam, membina surau, dan membina masjid. Sekolah Afwa & Afiyah menumpukan pendidikan awal dalam mata pelajaran Al-Qur’an dan akademik, termasuk akhlak, adab, dan lain-lain.

Seorang wakil yayasan yang berdedikasi ditugaskan untuk menyelia sekolah, fakulti, murid, dan perkhidmatan makanan yang ditawarkan semasa waktu persekolahan di Gaza. Sekolah ini, yang dibuka pada 5 Oktober 2021, memberi peluang kepada anak muda Palestin untuk menerima pendidikan awal dan mempunyai kemudahan yang lebih menyenangkan.

MUSIC OF THE SOUL: AN EVENING WITH DATO’ SRI SITI NURHALIZA

Yayasan Nurjiwa akan menganjurkan persembahan unik Music Of The Soul: An Evening With Dato’ Sri Siti Nurhaliza dalam usaha menjana wang untuk terus melakukan kerja amal.

Selepas Konsert Satu Dato’ Siti Nurhaliza (2009), Dato’ Siti Nurhaliza Live In KLCC: Where The Heart Is (2014), dan terbaru, Music Of The Soul: An Evening With Dato’ Sri Siti Nurhaliza, ini adalah kali ketiga. yayasan itu telah berjaya menganjurkan persembahan amal dengan kerjasama penganjur acara, Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn.Bhd (2022).

Setelah sekian lama tidak menghadiri konsert besar, pengikut Siti berharap persembahan selama 2 jam ini dapat memuaskan rasa lapar mereka. Selain itu, beliau memilih Dato’ Awie sebagai penghibur jemputan dan yakin dengan auranya.

Siti mendakwa tujuan persembahan ini adalah untuk menggalakkan penonton bekerja sebagai satu pasukan untuk mencapai sesuatu yang baik dan bukannya untuk berhibur. Hakikat bahawa NGO dan penduduk tempatan mungkin mendapat inspirasi untuk menyokong apa-apa tujuan yang berfaedah dijelaskan oleh pengalamannya ketika dia turun padang untuk menyampaikan misi bantuan.

“Saya yakin, apabila lebih banyak tangan yang membantu, apa yang kita usahakan akan dapat diperluaskan lagi. Saya bersyukur kerana sepanjang misi bantuan banjir, Palestin dan Covid-19, banyak syarikat dan individu yang telah bersama-sama Yayasan Nurjiwa,” katanya.

Siti meneruskan dengan berkata bahawa dia tidak sabar-sabar untuk bertemu penonton dan mahu membuat persembahan yang tidak dapat dilupakan. Dia akan cuba memuaskan hati penonton dengan setiap persembahan baharu dengan mempersembahkan konsep persembahan yang unik.

“Menyanyi adalah kerja saya, menghiburkan pula adalah satu amanah dan tanggungjawab. Memasuki usia 27 tahun di dalam industri, saya percaya bahawa persembahan saya juga semakin matang mengikut arus waktu. Sesuai usia saya 43 tahun, saya akan memberikan keutamaan kepada konsep persembahan yang bersesuaian,” ujarnya.

“Saya juga teruja untuk membuat persembahan dengan Dato’ Awie dan sudah pun memikirkan konsep yang sesuai buat kami. Apa yang saya utamakan adalah kepuasan para penonton seusai persembahan kami nanti,” ujar Siti.

Barisan pemuzik cemerlang, diketuai oleh Aubrey Suwito, akan membuat persembahan untuk menyokong Siti. Siti yakin dia dan Aubrey Suwito yang telah lama berkolaborasi mampu menghasilkan gubahan muzik asli dan tersendiri yang menampilkan konsep emosi dan kerohanian.

Kerjaya Siti sebagai vokalis diteruskan dengan Music Of The Soul, dan dia menganggap seni sebagai sebahagian daripada jiwanya. Usahanya dalam dunia seni telah dikaitkan dengan kerjaya muziknya, dan ini telah menyebabkan dia bertemu dengan pelbagai jenis orang. Hatinya berakar umbi dalam komuniti, dan segala yang dilakukannya kini berfungsi untuk menyokong dan membantu orang lain.