MENUNTUT KEADILAN HAK MILIK TANAH KELUARGA TUAN OMAR

MENUNTUT KEADILAN HAK MILIK TANAH KELUARGA TUAN OMAR

Seorang peguam membantah pertuduhan pecah amanah berhubung harta bernilai RM1.52 juta pada 2017 di hadapan Mahkamah Sesyen bandar raya ini hari ini dan membuat pengakuan tidak bersalah.

Susulan jurubahasa membacakan dakwaan kepada defendan, Mohd. Zawahid Ya, 46, membuat pengakuan tidak bersalah di hadapan Hakim Helina Sulaiman.

Mengikut dakwaan, bapa kepada lima anak itu didakwa melakukan pecah amanah jenayah terhadap pemilikan harta yang diamanahkan antara 9 Mei dan 11 Ogos 2017 di pejabat firma guamannya sendiri di Subang Bestari. Beliau merupakan seorang peguam di Tetuan Mohd Zawahid & Co. dan dituduh menyalahgunakan wang berjumlah RM1.52 juta yang diamanahkan kepadanya.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dengan sebat serta denda jika sabit kesalahan.

Selepas pertuduhan dibacakan, Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Uzair Abd. Munir memaklumkan mahkamah bahawa Mohd. Zawahid telah melanggar amanah, iaitu jenayah yang tidak dapat dijamin kerana ia melibatkan sejumlah wang yang besar.

Peguam Mohd. Zawahid, Fahmi Abd. Moin, kemudian meminta mahkamah menggunakan budi bicaranya dengan menyatakan bahawa tawaran ikat jamin sehingga RM200,000 adalah keterlaluan.

Hakim Helina Sulaiman kemudian membenarkan ikat jamin RM50,000 dengan penjamin mengikut budi bicaranya, berserta syarat tambahan iaitu tertuduh menyerahkan pasport kepada mahkamah dan hadir sebulan sekali di balai polis kejiranan.

Sebelum menangguhkan prosiding, mahkamah juga menetapkan 9 Ogos—hari ini—untuk kes itu dibicarakan semula.

Selepas 19 tahun mempertahankan diri tanpa henti dan terdesak, plaintif, Tuan Omar, akan menggunakan peluang ini untuk bercakap dengan media di luar mahkamah bagi mendapatkan keadilan dan haknya.