LUAHAN ‘HATI’ YANA DAN YONNYBOII

LUAHAN ‘HATI’ YANA DAN YONNYBOII

Single berbahasa Inggeris, I need u yang dilancarkan Mac lalu berjaya mencuri perhatian pencinta muzik tempatan. Malah, semakin ramai yang mengagumi bakat YANA bukan sahaja sebagai penyanyi, tetapi juga sebagai pencipta lagu.

Tampil dengan identiti muzik sendiri sejak awal penglibatan dalam industri muzik tanah air, YANA yang pernah menggunakan nama pentas Shalma Eliana terus melangkah jauh, mempertaruhkan kelebihan yang dimiliki.

Biarpun penyanyi baharu tampil bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan, imej dan muzik YANA menonjolkan diri dan yakin rancangan itu dibuat terutama dari segi lagu yang dilancarkan.

Janji Terindah, Aroma, Rambang, Your Loss, dan I Need U hanyalah beberapa lagu yang telah dihasilkan. Keluaran terbaru YANA ialah single berjudul HATI yang digarapnya bersama penyanyi rap dan komposer Yonnyboii.

Universal Music Malaysia, sebuah label rakaman, mengeluarkan lagu R&B dan reggaeton yang ditulis oleh Yonnyboii dengan lirik yang ditulis oleh Yonnyboii dan Siqma.

Menurut YANA, 22, nama sebenarnya Shalma Eliana Bruhanutheen, lagu HATIini mesej utama adalah untuk menghargai setiap detik yang dihabiskan bersama seseorang, walaupun mereka telah mencederakan anda.

“Lagu HATI ini menghuraikan perasaan seseorang yang berasa ragu, tidak tenteram, dan pelbagai duka  yang  dilalui  oleh  seseorang. Lagu  ini  juga  menerangkan  dan  meluahkan  rasa  kecewa terhadap individu yang tidak pernah mencuba untuk menjaga hati individulain. Dengan harapan khalayak ramai akan memahami dan menjadi lebih peka dan sensitif menjaga hati mereka yang lain.

“Namun,  menerusi  lagu HATI ini,  mesej  utama yang  ingin  diketengahkan adalah  berkompromi untuk seseorang yang sudah menyakiti anda, tetapi anda tahu mereka banyak memikirkan anda dalam hidup dan anda menghargai setiap saat ini. Walaupun disakiti, anda berkompromi untuk keamanan anda sendiri dan sentiasa ada untuk mereka yang memerlukan,” katanya.

Selain itu, YANA mendedahkan Yonnyboii membantu menghasilkan lagu HATI dengan menyumbang idea untuk menjadikannya lebih menarik.

“Lagu ini ditulis di tempat Yonnyboii. Saya masih ingat dia mula menulis lagu ini kemudian saya memutuskan untuk menulis bahagian saya kerana saya akan dapat mengaitkannya dengan lebih lanjut.  Penulisan  lagu  lancar  kerana  saya  dan  Yonnyboii duduk  bersama  dan  melihat  apa  yang paling sesuai.

“Gabungan idea dalam menghasilkan lagu HATI ini memberikan  satu  lagi  sentuhan  segar  agar hasilnya  nanti  bukan  saja sedap  didengar,  tapi  juga  mampu  menarik  perhatian  pencinta  muzik tempatan dan peminat,” katanya.

YANA menyatakan bahawa kerjasama mereka dengan Yonnyboii bermanfaat sebagai tambahan kepada kerja bersama mereka.

“Proses merakam lagu ini agak menarik.Saya  masih  ingat  memasuki  rumahnya  dan  dia  terus cakap ‘Yana record’. Bahagian korus itu adalah satu yang mengujakan. Pastinya sangat menarik dan menyeronokkan.

“Pada  saya,  Yonnyboii sentiasa   menjadi   sahabat   saya,   dan keserasian  kami ada dalam bekerjasama. Dia membimbing saya dengan pendapat peribadinya dan kamisepakat bersama. Kami juga sentiasa bersetuju mengenai lagu macam mana yang ingin dihasilkan,” katanya.

YANA mendakwa walaupun mengalami kesukaran menulis lagu untuk HATI kerana masalah kesihatan, dia bagaimanapun menghargai bagaimana perkara itu diselaraskan menjadi lebih ringkas.

“Saya rasa semuanya berjalan lancar tetapi kami menghadapi masalah sepanjang perjalanan nak menghasilkan  lagu  ini.  Ia  berkaitan  kesihatan  dan  lain-lain,  tetapi  Alhamdulillah  kami  berjaya menyiapkannya.

“Saya berharap lagu ini dapat memberi mesej yang baik kepada orang ramai. Untuk mengetahui, tidak mengapa bagi anda untuk mengutamakan keperluan anda bagi ketenangan diri. Saya juga berharap orang akan menyukai lagu ini sama seperti kami,” katanya.

Lagu HATI adalah perjalanan yang dilalui Yonnyboii dan YANA, dan ia adalah masa yang baik, katanya.

“YANA memang  sudah  lama  berkawan  dengan saya.  Jadi, pembikinan  lagu  ni  agak  santai  dan semestinya  seronok.  Dan bahagian  korus yang  dinyanyikan YANA adalah  dari ‘first  take’ nyanyiannya. YANA sampai sahaja ke pintu studio kami, kami terus terjah YANA untuk rakam lirik yang kami sudah ditulis.

Bagi saya, cabaran yang YANA dan saya hadapi adalah penukaran ‘verse’, vokal dan ‘flow’ kerana lagu ini sebenarnya sudah siap tetapi kami susun semula untuk menjadi satu ‘arrangement’ baru.

“Sama macam YANA, saya juga berharap ramai yang boleh layan dan dapat menghayati lagu ‘chill raggaeton’ daripada kami dan ramai yang boleh terima lagu ini,” katanya.

Adam Eiman, Freddie Laut, Adam Luqman, dan Yonnyboii semuanya menyumbang kepada penghasilan lagu HATI ini, serta berperanan sebagai “arrangers” untuknya. Bermula pada 22 Julai jam 12 pagi, lagu HATI akan tersedia untuk penstriman pada semua perkhidmatan muzik digital, termasuk Spotify, Apple Music, Joox, KKBOX, Deezer dan YouTube Music. Pada hari yang sama, pada pukul 9 malam, lirik video itu akan tersedia di laman web YouTube Universal Music Malaysia.